Ηπατίτιδα C. Τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση στη θεραπεία

Με επιστολή – χαστούκι ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» διεκδικεί πρόσβαση στις νέες θεραπείες για όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε καθημερινή βάση γίνονται καταγγελίες από ασθενείς, που ζουν με ηπατίτιδα C, σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση για τα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τα κριτήρια πρόσβασης, που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ, είναι περιοριστικά και σαφώς δεν συνάδουν με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ούτε, καν, με τις προτάσεις που εισηγήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, ο μοναδικός επιστημονικός φορέας για τα νοσήματα του ήπατος που έχουμε την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, με βάση τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, πρόσβαση έχουν μόνο οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο κίρρωσης, υπογραμμίζουν οι ασθενείς.

«Με βάση τα κριτήρια, χωρίς ΚΑΜΙΑ θεραπευτική επιλογή έχουν μείνει οι ασθενείς που βρίσκονται στα πρωιμότερα στάδια της νόσου, ενώ ταυτόχρονα πάσχουν και από άλλα σοβαρά νοσήματα, όπως μεσογειακή αναιμία, ψυχιατρικά νοσήματα (πχ. ανεξέλεγκτη κατάθλιψη, ψύχωση), ή/και από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (πχ. αυτοάνοση θυρεοειδική ασθένεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα), καθώς και όλοι οι ασθενείς που, δυστυχώς, τα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα απέτυχαν να τους θεραπεύσουν.

Επίσης, στα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη ούτε για τις περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της HCV όπως γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, σεξουαλικά ενεργοί ομοφυλόφιλοι άνδρες, ενεργοί χρήστες ναρκωτικών και έγκλειστοι.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη ούτε για τους ασθενείς με συλλοίμωξη HCV+HIV, τη στιγμή, μάλιστα, που η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών αποτελεί προτεραιότητα στις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες» αναφέρει ο «Προμηθέας».
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του την αναζήτηση οριστικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσβασης των ασθενών στις καινούργιες θεραπείες και καλεί το Υπουργείο Υγείας και την φαρμακοβιομηχανία σε άμεση διαπραγμάτευση, ώστε όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη, να έχουν την δυνατότητα να θεραπευτούν άμεσα.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr