Επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ κατά το θηλασμό;

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως το αλκοόλ δεν «απαγορεύεται» κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά εάν η μητέρα επιλέξει να το καταναλώσει, θα πρέπει να το κάνει περιστασιακά και σε περιορισμένη ποσότητα.
Και αυτό, γιατί μέρος της προσλαμβανόμενης ποσότητας αλκοόλ περνά από την κυκλοφορία του αίματος στο μητρικό γάλα, και κατ’ επέκταση στο βρέφος, το οποίο χρειάζεται περίπου διπλάσιο χρόνο για να το «μεταβολίσει», συγκριτικά με τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ από τη θηλάζουσα μητέρα, της τάξεως του ενός με δύο ποτά, μία με δύο φορές την εβδομάδα, δε φαίνεται να σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία του βρέφους. Από την άλλη, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως η καθημερινή έκθεση του βρέφους σε αλκοόλ, μέσω του μητρικού γάλακτος, ενδεχομένως να συνδέεται με μείωση της κινητικής του ανάπτυξης και διαταραχές στο πρόγραμμα ύπνου.
Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, ενώ η παρουσία του σε αυτό μεταβάλει τη γεύση, με αποτέλεσμα το βρέφος να καταναλώνει λιγότερο.

Συνεπώς, εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ ενώ θηλάζετε, περιοριστείτε στο ένα ποτό, μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη, φροντίστε να το καταναλώσετε μετά το θηλασμό και αποφύγετε να θηλάσετε για τις επόμενες δύο ώρες, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σας και κατά συνέπεια στο μητρικό γάλα. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η αφαίρεση γάλακτος με θήλαστρο δε θα επισπεύσει τη διαδικασία απομάκρυνσης του αλκοόλ, εάν δε μεσολαβήσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για το μεταβολισμό του αλκοόλ.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr