Γιατί όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η νοητική μας λειτουργία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Clinical Interventions in Aging, δείχνει πως η απώλεια μυϊκής μάζας και η παχυσαρκία, τόσο

ανεξάρτητα, αλλά ειδικότερα σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα άτομα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 353 ενήλικες, ηλικίας 69 ετών κατά μέσο όρο. Η αξιολόγηση των εθελοντών περιλάμβανε σωματομετρήσεις, ανάλυση σύστασης σώματος και εκτίμηση της μυϊκής δύναμης και της νοητικής λειτουργίας με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και ασκήσεων.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι συμμετέχοντες που εμφάνιζαν σαρκοπενία, δηλαδή σημαντική μείωση του μυϊκού ιστού, και παχυσαρκία, είχαν τα χαμηλότερα σκορ στα τεστ αξιολόγησης της νοητικής λειτουργίας. Αμέσως μετά βρέθηκαν να ακολουθούν όσοι είχαν μόνο σαρκοπενία και τέλος, όσοι ήταν παχύσαρκοι χωρίς να παρουσιάζουν σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας. Η σαρκοπενία και η παχυσαρκία, τόσο ανεξάρτητα όσο και συνδυαστικά, βρέθηκαν να συνδέονται –μεταξύ άλλων- με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων μνήμης, μικρότερη ικανότητα προσανατολισμού και χαμηλότερο αυτοέλεγχο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παχυσαρκία πιθανόν να συνδέεται με τον κίνδυνο έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας, μέσω βιολογικών μηχανισμών που επηρεάζουν την αγγειακή λειτουργία, το μεταβολισμό και τη φλεγμονή. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ηλικιωμένα άτομα θα μπορούσαν ενδεχομένως να «προλάβουν» την έκπτωση της νοητικής λειτουργίας βελτιώνοντας τη μυϊκή τους δύναμη και αποφεύγοντας την αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr