Νεύρα και τιμόνι είναι επικίνδυνος συνδυασμός

Σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν τις αιτίες που προκαλούν τα τροχαία αυτυχήματα, οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια διαπίστωσαν τα εξής:

Η στενoχώρια και ο θυμός σχεδόν δεκαπλασιάζουν τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, η κόπωση τον τριπλασιάζει και η αφηρημάδα λόγω απόσπασης της προσοχής (π.χ. από το κινητό ή τη δυνατή μουσική) τον διπλασιάζει. Η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου, βέβαια (πάνω από 35 φορές) είναι όταν κανείς οδηγεί μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Όταν κάποιος πληκτρολογεί ένα αριθμό στο κινητό την ώρα που οδηγεί, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνει κατά 12 φορές, ενώ, αν, απλώς, σκύβει για να πιάσει τη συσκευή του, κατά έξι φορές. Εξαπλάσιος είναι, επίσης, ο κίνδυνος, αν ο οδηγός στέλνει γραπτά μηνύματα από το κινητό του ή «σερφάρει» στο Διαδίκτυο. Όπως ίσως έχετε, ήδη, αντιληφθεί πολλά από τα ολέθρια λάθη στην οδήγηση είναι καινούριες συνήθειες κι έχουν να κάνουν με την τάση μας να είμαστε όλη την ώρα on line.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες, τοποθετημένες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Υπολόγισαν ότι, σε πάνω από τις μισές διαδρομές με το αυτοκίνητό του, ένας οδηγός ασχολείται παράλληλα με κάτι άλλο, εκτός από το να οδηγεί, οπότε υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Πάντως σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι και η συναισθηματική κατάσταση, καθώς αυξάνει κατά 9,8 φορές τον κίνδυνο τροχαίου. Εξάλλου, η οδήγηση με ταχύτητα πάνω από το εκάστοτε όριο, αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο.

Εξάλλου λάθη, όπως το να «κολλάει» κανείς πίσω από άλλο αυτοκίνητο, να μασουλάει κάτι, να μιλάει με το παιδί του ή άλλον συνεπιβάτη στο πίσω κάθισμα, να “χορεύει” στον ρυθμό της μουσικής που ακούει ή (για τις γυναίκες οδηγούς) να βάζει μέικ-απ, στην πράξη αυξάνουν πολύ λίγο τον κίνδυνο τροχαίου.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr