Σημαντική μείωση των γεννήσεων καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη, όπου πλέον οι θάνατοι στα περισσότερα κράτη είναι περισσότεροι, σύμφωνα με
ευρήματα επίσημων καταγραφών που αφορούν το διάστημα απο 2000 έως 2009 και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Population and Development Review.
Στις ΗΠΑ αντίθετα, οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους με σημαντική ποσοστιαία διαφορά, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους κατά πολύ στις ΗΠΑ και στην πολιτεία του Τέξας, ενώ σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Ρωσία, στη Γερμανία και την Ιταλία, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Ο πληθυσμός στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τα ποσοστά γονιμότητας είναι χαμηλότερα και υπάρχουν λιγότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, δήλωσε ο Dudley Poston, καθηγητής στο Texas A&M University.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 58% των 1.391 περιφερειών της Ευρώπης είχαν πιο πολλούς θανάτους παρά γεννήσεις σε σύγκριση με ποσοστό 28% των 3.141 περιφερειών των ΗΠΑ.

Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις στις περισσότερες περιφέρειες της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, καθώς και της Σουηδίας και των χωρών της Βαλτικής. Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr