Η επίδραση της παχυσαρκίας της μητέρας στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

Η παχυσαρκία της μητέρας έχει συνδεθεί από μελέτες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην υγεία του βρέφους, που είναι πιθανό να παραμείνουν και στην ενήλικο ζωή.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, φαίνεται ότι το βάρος της μητέρας πριν από την κύηση επιδρά σημαντικά και στο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού.

Για τους σκοπούς της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο νεογνών που γεννήθηκαν από γυναίκες φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρες ή παχύσαρκες και βρήκαν ότι το βάρος της μητέρας προ κύησης, επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού, κατά τέτοιο τρόπο που οδηγεί σε αυξημένη προδιάθεση για εμφάνιση προβλημάτων όπως η στεφανιαία νόσος ή το άσθμα. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 33 μητέρες, μη-καπνίστριες, οι οποίες δεν εμφάνιζαν σακχαρώδη διαβήτη και δεν παρουσίασαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ειδικότερα, βρέθηκε ότι συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των νεογνών που γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, παρουσίασαν αδυναμία απόκρισης σε βακτηριακά αντιγόνα, συγκριτικά με τα κύτταρα νεογνών των οποίων οι μητέρες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επιπλέον, παρουσίασαν μείωση ενός συγκεκριμένου τύπου Τ-λεμφοκυττάρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι παραπάνω διαφορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένη απόκριση σε λοιμώξεις και εμβολιασμούς. Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι τα ηωσινόφιλα κύτταρα, που εμπλέκονται στις αλλεργικές αντιδράσεις και την παθογένεια του άσθματος ήταν σημαντικά
μειωμένα στο αίμα από τον ομφάλιο λώρο των νεογνών που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας της μητέρας και ορισμένων ανοσολογικών δεικτών στο νεογνό, καθώς επίσης και ότι οι μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ήδη ορατές κατά τη γέννηση κι ενδεχομένως να παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού.

Συνεπώς, δεδομένου του συνόλου των αρνητικών συνεπειών της παχυσαρκίας στην υγεία της μητέρας και του νεογνού, είναι σημαντικό ο στόχος διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους να αποτελεί μέρος της συμβουλευτικής προς τις γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν ή βρίσκονται ήδη σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr