Η σωματική δραστηριότητα «σύμμαχος» στην προσπάθεια απώλειας βάρους και όχι μόνο!

Νέα από τη διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση του οργανισμού “European Society of Lifestyle Medicine”
Η θεωρία της
«ενεργειακής ισορροπίας» για τον έλεγχο του βάρους επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο καθώς, σύμφωνα με όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους το βάρος μας διατηρείται, μειώνεται ή αυξάνεται. Έτσι, αν και είναι αλήθεια ότι το βάρος μας αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε υπερβολικές θερμίδες, ωστόσο εξίσου σημαντικός αποδεικνύεται και ο καθιστικός τρόπος ζωής, σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι «συναντήθηκαν» διαδικτυακά προκειμένου να ανταλλάξουν τις επιστημονικές τους απόψεις για το φλέγον ζήτημα της παχυσαρκίας και τους λόγους που οδηγούν σε αυτή.

Διατροφή ή άσκηση για απώλεια βάρους
Σήμερα, γνωρίζουμε ότι -εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα-, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς μέσω της διατροφής είναι ίσες με τις θερμίδες που δαπανά μέσω της σωματικής του δραστηριότητας, τότε επιτυγχάνεται ενεργειακή ισορροπία και το βάρος διατηρείται σταθερό. Όταν, αντίστοιχα, οι θερμίδες που προσλαμβάνονται είναι λιγότερες από εκείνες που δαπανώνται, το βάρος μειώνεται, κ.ο.κ. Όπως, λοιπόν, επισημαίνει και ο καθηγητής Gregory Hand, στην εν λόγω διαδικτυακή συνάντηση: «Ο έλεγχος του βάρους δεν είναι θέμα ενός μόνο παράγοντα και συνεπώς, οι διάφορες πτυχές που απαρτίζουν την «ενεργειακή ισορροπία» πρέπει να μελετώνται στο σύνολό τους καθώς είναι άμεσα συνδεόμενες». Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Jim Hill, Καθηγητή Παιδιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των Η.Π.Α, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε προσπάθειας ελέγχου του βάρους. Κι αυτό γιατί, όταν κανείς μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις θερμίδες που προσλαμβάνει, χωρίς παράλληλα να αυξάνει τη σωματική του δραστηριότητα, πραγματοποιούνται φυσιολογικές αλλαγές (όπως η επιβράδυνση του μεταβολισμού, η αύξηση της πείνας, αλλαγές στους μύες, τα λιποκύτταρα, ακόμη και τα εγκεφαλικά κύτταρα) που κάνουν δυσκολότερη τη διατήρηση του νέου βάρους.

Η σωματική αδράνεια συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία στα παιδιά
Αυτό μετέφερε στην εν λόγω διαδικτυακή συνάντηση ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κ. Γιάννης Μανιός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης TOY BOX, τα Ελληνόπουλα εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ παιδιών προσχολικής ηλικίας (20,18%) ανάμεσα στις 9 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ παράλληλα διαθέτουν και τα χαμηλότερα ποσοστά άσκησης, καθώς ούτε το 30% των Ελληνόπουλων, που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν τηρούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, τα παιδιά αντίστοιχης ηλικίας στη Γερμανία παρουσιάζονται ιδιαίτερα δραστήρια σωματικά ενώ επιπλέον, στη χώρα καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας στις συγκεκριμένες ηλικίες με 9,6%.

Η σωματική δραστηριότητα οφελεί και την ψυχική μας υγεία
Η Carol Garber από το Columbia της Νέας Υόρκης, παρουσίασε στην ίδια συνάντηση τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία. Όπως επισήμανε, η σωματική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και πνευματικής κατάπτωσης/ άνοιας (ισχυρές ενδείξεις).

Συνοψίζοντας, οι ειδικοί συμφωνούν ότι προκειμένου να ελέγξουμε το βάρος μας δεν βοηθά το να δώσουμε έμφαση στη μία ή την άλλη πλευρά της ζυγαριάς. Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε αλλαγές, έστω και μικρές, τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση προσδίδοντας και στις δύο πλευρές τη σημασία που τους αρμόζει.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr