Η διατροφική αξία του φραπέ

Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων αποτελεί ο στιγμιαίος καφές, είτε υπό τη μορφή ενός ζεστού νες ή ενός δροσερού φραπέ.
Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς, ιδιαιτέρως ο φραπέ, αποτελεί μία ελληνική πατέντα.
Γενικότερα, ο στιγμιαίος καφές πρωτοεμφανίστηκε την άνοιξη του 1938 στην Ελβετία.
Από τότε ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και εξελίχθηκε στο γνωστό αγαπημένο μας ρόφημα.
 Η κρύα όμως μορφή του στιγμιαίου καφέ, ο γνωστό σε όλους μας φραπέ, δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Tο 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένας εργαζόμενος έκανε τη μεγάλη «ανακάλυψη»: ανακάτεψε στο σέικερ στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό. Αυτή ήταν και η στιγμή της γέννησης της ιδέας του frappe!
Από τότε, το παγωμένο ρόφημα στιγμιαίου καφέ διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και ταυτίστηκε με την ελληνική κουλτούρα.
Το ευχάριστο είναι ότι μπορούμε να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς ενώ οι περισσότεροι προτιμούν το στιγμιαίο καφέ κυρίως για την απόλαυση και τη δροσιστική αίσθηση που μας δίνει, ταυτόχρονα είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία τόσο του ζεστού όσο και του κρύου στιγμιαίου καφέ είναι οι γνωστές σε όλους μας πολυφαινόλες.
Στο σύνολό τους τα αντιοξειδωτικά μάχονται κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας, αποτελώντας μια αντιγηραντική ασπίδα προστασίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr