«Κόλλημα» με την οθόνη

Αντί να παίζουν σε κάποια αλάνα ή σε κάποιο γήπεδο, μένουν «κολλημένα» στην οθόνη του υπολογιστή, περνώντας ενίοτε 40 ώρες
εκεί την εβδομάδα – σαν να δουλεύουν 8ωρο και πενθήμερο δηλαδή. Το «κόλλημα» με την τηλεόραση και το dvd αντικαταστάθηκε άρδην από το «κόλλημα» με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα κινητά, τα λάπτοτ και τα τάμπλετ. Στη χώρα μας ένας στους δύο εφήβους ηλικίας από 13 έως 15 χρόνων εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και εθισμού στον τζόγο, κυρίως τον ηλεκτρονικό.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών και σίγουρα κάνουν πολλούς γονείς να μετανιώνουν που ικανοποίησαν το επίμονο αίτημα του παιδιού τους να αποκτήσει το δικό του λάπτοτ ή τάμπλετ. Πολύ, δε, περισσότερο που το παίρνουν στα δωμάτιά τους, μακριά από γονεϊκά «αδιάκριτα» βλέμματα.

Περισσότερη χρήση κάνουν τα αγόρια (60, 3%) συγκριτικά με τα κορίτσια (48,7%). Τα Σαββατοκύριακα, δε, το 5ωρο των καθημερινών μπροστά στην οθόνη γίνεται … full time job, καθώς οι μαθητές αναφέρουν ότι αφιερώνουν στην οθόνη κατά μέσο όρο 2,5 ώρες περισσότερο. Τι βλέπουν, όμως; Τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα παρακολουθούν ταινίες ή βίντεο 3 στους 5 εφήβους (59,7%), 1 στους 3 παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια (36,1%) και 2 στους 5 περνούν χρόνο στην οθόνη για άλλους λόγους (43,4%).

Οι 15χρονοι αναφέρουν ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλη συσκευή για ενημέρωση, κοινωνική δικτύωση κτλ για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα. Οι 13χρονοι αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό (43,7%) ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Δύο στους πέντε 15χρονους (43,5%) έχουν στοιχηματίσει χρήματα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό τα αγόρια (68,0%) από ό,τι τα κορίτσια (21,0%), ενώ ποσοστό 13,8% ανέφεραν ότι έχουν στοιχηματίσει περισσότερες από 20 φορές στη ζωή τους. Ποσοστό 6,7% των 15χρονων μαθητών βρίσκεται σε κίνδυνο για προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο ενώ ποσοστό 2,3% εμφανίζει ήδη προβληματική ενασχόληση.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr