Πρησμένα πόδια.. Μήπως έχετε Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια;

Η Χρόνια Φλεβική Νόσος ή Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, καθώς 1-1,5 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από αυτή
, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή επιδείνωση στη φυσική της εξέλιξη, ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί.

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρίας, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου τους. Όπως εξήγησαν, η ΧΦΝ μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και να δημιουργήσει σοβαρές και ενίοτε δυσίατες επιπλοκές. Η ταχεία και σε αρχικά στάδια διάγνωση και η σταθερή αντιμετώπιση σε χρόνια βάση, αποτελεί το κλειδί για την θετική έκβαση των θεραπευτικών μας προσπαθειών.
Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, η ελαστική κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής των ασθενών με κινησιοθεραπεία και η χορήγηση δραστικών φλεβοτονικών σκευασμάτων, αποτελούν τους πυλώνες της μη επεμβατικής αντιμετώπισής της.
Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αυτή θεραπεία δεν επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα, είπαν οι αγγειολόγοι, τότε η πάθηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, επεμβατική ενδαγγειακή θεραπεία με ραδιοκύματα ή laser και χειρουργική παρέμβαση).

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr