Μάθετε πώς να προλάβετε τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Ο Καρκίνος Παχέος Εντέρου (Κ.Π.Ε.) είναι ο τρίτος πιο συχνός και ο τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο.
Στη χώρα μας νοσούν από 5.000 άνθρωποι ενώ πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας.

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Κοινότητα, με συμμετοχή της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (Ε.Γ.Ε.), της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδος (ΕΠ.Ε.Γ.Ε.) και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) ίδρυσε Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου στο Παχύ Έντερο. Συντονιστής της Επιτροπής είναι ο κ. Δημήτρης Γ. Καραμανώλης, Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και Γενικός Γραμματέας του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.

Το κεντρικό σύνθημα της Επιτροπής είναι «Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή. Όπως εξήγησαν οι γαστρεντερολόγοι, η κολονοσκόπηση σε άτομα άνω των 50 ετών είναι η λύση για την πρόληψη της νόσου και γιαυτό πρέπει η εν λόγω εξέταση να ενταχθεί στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.

Το κόστος αντιμετώπισης του συγκεκριμένου καρκίνου ανά ασθενή στην Ελλάδα ξεπερνά συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιωτικός τομέας) τις 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr