Μύθος ή πραγματικότητα: Τα αυγά και η επίδρασή τους στη χοληστερίνη

Τα αυγά αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς πηγές πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Ωστόσο, υπάρχει μια παλιά πεποίθηση που συνδέει την κατανάλωση αυγών με την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Είναι, όμως, αυτή η άποψη μια πραγματικότητα ή απλώς ένας μύθος;

Πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα τις τελευταίες δεκαετίες. Παρότι τα αυγά περιέχουν χοληστερίνη, ο κυριότερος συντελεστής της αύξησης της χοληστερίνης στο αίμα δεν είναι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά η πρόσληψη κορεσμένων και τρανς-λιπαρών από επεξεργασμένες τροφές. Με άλλα λόγια, το λέγειν ότι τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη βασίζεται σε παρωχημένες αντιλήψεις.

Οι σύγχρονες διατροφικές κατευθύνσεις προτείνουν ότι η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό. Τα αυγά εκτός από πρωτεΐνες, παρέχουν επίσης βιταμίνες, ανόργανα άλατα και άλλες θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμπερασματικά, η σύνδεση των αυγών με την αυξημένη χοληστερίνη αποτελεί έναν μύθο που χρειάζεται να αναθεωρηθεί. Με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αυγά δεν αποτελούν κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία.