Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης

Οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ζάχαρης πιθανόν να μην περιορίζονται μόνο στην εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων και την αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς νέα μελέτη δείχνει πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών της ψυχικής υγείας στους άνδρες, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η τερηδόνα. Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης ζάχαρης και του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.

Με στόχο να διερευνήσουν περαιτέρω την παραπάνω υπόθεση, ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας, χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 10.000 ενήλικες, ηλικίας 35-55 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για διάστημα 22 ετών. Από τους εθελοντές, ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων σε 4 διαφορετικές χρονικές στιγμές, προκειμένου να εκτιμηθεί η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης από 15 ομάδες τροφίμων και ροφημάτων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για το ιατρικό τους ιστορικό και την πιθανή εμφάνιση διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, παρατηρήθηκε πως οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα από 67 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, είχαν 23% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών της ψυχικής υγείας μετά από 5 χρόνια, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 39,5 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα. Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση στις γυναίκες.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, έχει φανεί ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, βελτιώνοντας τη διάθεση. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα, η υπερκατανάλωσή της μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr