Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι ιώσεις αν και περιορίζονται, ακόμη καλά κρατούν. Γνωρίζατε όμως ότι μια αγαπημένη καθημερινή σας απόλαυση, ο καφές, μπορεί να έχει προστατευτική δράση;
Σε πρόσφατη μελέτη από την Ιαπωνία αναδείχθηκε μία όχι και τόσο γνωστή ιδιότητα του στιγμιαίου καφέ, που έχει να κάνει με την προστασία από ιούς.

 Στη συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology βρέθηκε ότι τόσο ένα εκχύλισμα αλεσμένου καφέ σε ζεστό νερό όσο και διαλύματα στιγμιαίου καφέ ανέστειλαν τον πολλαπλασιασμό του ιού του έρπητα τύπου Ι όταν προστέθηκαν στο μέσο καλλιέργειας μολυσμένων κυττάρων σε δόσεις του ενός πέμπτου της συγκέντρωσης που είναι κατάλληλη προς κατανάλωση.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την παραπάνω δράση του καφέ σε δύο πιθανούς μηχανισμούς.
Πρώτον, εκτιμάται ότι τα συστατικά του καφέ προκαλούν απ’ ευθείας μείωση της μολυσματικής ικανότητας του ιού και, δεύτερον, ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό απογόνων του ιού στα κύτταρα που μολύνονται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr