Οι πιο «μαύρες» εξελίξεις για την επιστήμη το 2015

Το Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό “Science”, όπως κάνει κάθε χρόνο, έκανε και φέτος αφιέρωμα στις κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις, αναδεικνύοντας, παράλληλα, και τις ατυχείς στιγμές.
Ποιες ήταν, όμως, οι χειρότερες στιγμές της για την επιστήμη το 2015;

– Η καταστροφή από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα και οι λοιπές αρχαιολογικές καταστροφές στην ίδια περιοχή, που αποτελούν εφιάλτη για αρχαιολόγους, ιστορικούς και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

– Η αποκάλυψη ότι ούτε ο χώρος της επιστήμης είναι απαλλαγμένος σεξιστικών σκανδάλων, καθώς ακόμη και κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο Βρετανός νομπελίστας βιολόγος Τιμ Χαντ και ο Αμερικανός αστρονόμος Τζέοφ Μάρσι, αναγκάστηκαν φέτος να παραιτηθούν από τα Πανεπιστήμιά τους (το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Μπέρκλεϊ), λόγω ανάρμοστων σχολίων για τις γυναίκες συναδέλφους τους ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

– Η παρεμπόδιση της κατασκευής στη Χαβάη του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου, από ντόπιους που, σύμφωνα με τη θρησκεία τους, θεωρούν ιερό το όρος Μάουνα Κέα, όπου θα εγκαθίστατο το τηλεσκόπιο διαμέτρου 30 μέτρων. Η υπόθεση έχει παραπεμθεί στα Αμερικανικά δικαστήρια με άγνωστη κατάληξη.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπέυθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr