Πώς το σωματικό βάρος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, επιβεβαιώνει πως τόσο ο υψηλός όσο και ο πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 39 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1.500.000 ενήλικες από 5 διαφορετικές χώρες. Το συνολικό διάστημα παρακολούθησης των εθελοντών ήταν 38 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων διαγνώστηκαν 6.894 περιστατικά άνοιας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η ύπαρξη αυξημένου δείκτη μάζας σώματος στη μέση ηλικία φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Αντίθετα, παρατηρήθηκε πως ο δείκτης μάζας σώματος των συμμετεχόντων που εμφάνισαν άνοια ήταν χαμηλότερος λίγο πριν τη διάγνωση της νόσου, συγκριτικά με άτομα αντίστοιχης ηλικίας που δεν παρουσίασαν άνοια.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κοιτώντας τα αποτελέσματα συνδυαστικά, προκύπτει η υπόθεση πως το σωματικό βάρος συνδέεται με την άνοια μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών. Από τη μία, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος στη μέση ηλικία λειτουργεί επιβαρυντικά ως προς τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, ενώ από την άλλη, στο αρχικό της στάδιο, η νόσος πιθανόν να οδηγεί σε μείωση του δείκτη μάζας σώματος. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να διευκρινιστούν οι υπεύθυνοι μηχανισμοί.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr