Πώς θα προστατεύσετε τις βιταμίνες στο γάλα

Η ριβοφλαβίνη, ή αλλιώς βιταμίνη B2, είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος B και όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών.

Η ριβοφλαβίνη απαντάται σε μια ποικιλία τροφίμων αλλά κυρίως στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, παρέχουν τα υψηλότερα ποσοστά αυτής. Τα αυγά, το κρέας και τα όσπρια παρέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες ριβοφλαβίνης, με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά να παρέχουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τα προαναφερθέντα τρόφιμα.

Η ριβοφλαβίνη είναι μια φωτοευαίσθητη βιταμίνη, δηλαδή κατά την έκθεσή της σε ηλιακό ή φθοριούχο φως υφίσταται φωτολυτική καταστροφή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή δύο ενώσεων που δεν μπορούν να ακούν το βιολογικό ρόλο της βιταμίνης.

Η φωτοευαίσθητη φύση της εξηγεί και γιατί πλέον τα γυάλινα μπουκάλια γάλακτος έχουν αντικατασταθεί από τις αδιαφανείς χάρτινες συσκευασίες. Επίσης, η ριβοφλαβίνη είναι μια ευαίσθητη στο βρασμό βιταμίνη με αποτέλεσμα κατά το βρασμό του γάλακτος να χάνεται μέρος αυτής. Λόγω της φύσεως της βιταμίνης δεν θα πρέπει να προβαίνουμε σε υπερβολικές θερμοκρασίες βρασμού του γάλατος και να αποφεύγουμε την έκθεση του γάλακτος και των προϊόντων του στο φώς.

Η ριβοφλαβίνη, όπως και οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχουν ρόλο κλειδί στον ενεργειακό μεταβολισμό μας, δηλαδή στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Συγκεκριμένα, λειτουργεί ως απαραίτητο συνένζυμο σε μια ευρεία ποικιλία οξειδωτικών ενζυμικών συστημάτων. Επίσης, παίρνει μέρος σε διαδικασίες απαραίτητες για τη σύνθεση της ενεργής μορφής άλλων βιταμινών όπως της βιταμίνης B6, του φυλλικού οξέος και της νιασίνης (βιταμίνη Β3). Τέλος, είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό ορισμένων νευροδιαβιβαστών όπως της ντοπαμίνης.

Η έλλειψη της ριβοφλαβίνης σπάνια παρατηρείται μεμονωμένη και συνήθως συνοδεύεται και με άλλες ελλείψεις. Παρόλα αυτά, μετά από τέσσερεις μήνες ανεπαρκούς πρόσληψής της κάνει την εμφάνισή της χαρακτηριστική συμπτωματολογία η οποία περιλαμβάνει χειλίτιδα, γωνιακή χειλίτιδα, γλωσσίτιδα, κοκκίνισμα και πρήξιμο της στοματικής κοιλότητας, χαρακτηριστική δερματίτιδα, αναιμία και χαρακτηριστική νευροπάθεια.

Επιρρεπή άτομα στην εμφάνιση έλλειψης είναι τα άτομα που λαμβάνουν χαμηλά επίπεδα θερμίδων από τη διατροφή τους, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση έντονου μεταβολικού στρες όπως στο τραύμα.

Οι τρέχουσες Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς για ενήλικες άντρες και γυναίκες είναι 1,3 mg και 1,1 mg την ημέρα αντίστοιχα. Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα αγελάδας παρέχει περίπου το 25% της Διαιτητικής Πρόσληψης Αναφοράς, ενώ 60 γραμμάρια τυριού περίπου το 20%.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr