Πότε χρειάζεται να παίρνει κάποιος ω3 λιπαρά

Διάφορα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα των ιχθυελαίων μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ωστόσο το κλινικό όφελος από τη συμπληρωματική χορήγηση ιχυελαίων στην πρόληψη των καρδιαγγειακών περιστατικών σε άτομα υψηλού και χαμηλού κινδύνου είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Σε μια επισκόπηση της βιβλιογραφίας που έκανε μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια στις Ηνωμένες Πολιτείες διερευνήθηκε κατά πόσο τα διατροφικά συμπληρώματα εικοσιπεντανοϊκού και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (EPA και DHA αντίστοιχα) μείωσαν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε διάφορους τύπους ασθενών.

Η επισκόπηση συμπεριέλαβε έντεκα προοπτικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με 39,044 ασθενείς και ελάχιστη διάρκεια λήψης συμπληρωμάτων τον ένα χρόνο. Η μέση δόση EPA/DHA ήταν 1.8 +/- 1.2 γραμμάρια ημερησίως και η μέση παρακολούθηση των συμμετεχόντων ήταν 2.2 +/- 1.2 έτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επισκόπησης, η συμπληρωματική χορήγηση των ιχθυελαίων μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου) και την εμφάνιση μη θανατηφόρων προβλημάτων καρδιαγγειακής φύσεως (κυρίως σε ασθενείς μέσου κινδύνου).

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν υπάρχει ανάγκη για δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή