Σήμα κινδύνου για τη γρίπη στην Ελλάδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εδώ και λίγο καιρό η γρίπη μπήκε σε φάση έξαρσης και, κατά τους ειδικούς, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ήδη υπάρχουν κάποια θύματα από τις επιπλοκές της γρίπης. Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων – όπου επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η ύπαρξη του ιού της γρίπης – και πολλοί περισσότεροι λαμβάνουν αντιϊκή θεραπεία από μόνοι τους, μένοντας στο σπίτι τους.

Ο νούμερο ένα τρόπος πρόληψης είναι το αντιγριπικό εμβόλιο, ειδικά για άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι:
.Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

.Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr). Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

.Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες φέτος. Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.
 
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr