Θεραπευτικό εμβόλιο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Άλλη μια παγκόσμια πρώτη με Ελληνική σφραγίδα, αυτή τη φορά για την πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας).
Ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Ματσούκας και η ομάδα του πήραν την πρώτη παγκόσμια πατέντα για το εμβόλιο, που φιλοδοξεί να θεραπεύσει τους ασθενείς, που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Έτσι, εφόσον πάνε όλα καλά, η διάθεση του εμβολίου στην αγορά θα είναι γεγονός τα αμέσως επόμενα χρόνια.Τις κλινικές δομικές, που θα ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα στην Αυστραλία, έχει αναλάβει η διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου.

Η ουσία – κλειδί, που βάζει “βιολογικό φρένο” στην πολλαπλή σκλήρυνση και ειδικά στα πρώτα της στάδια, είναι η ελμυελίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ματσούκα. Από τις μέχρι σήμερα βιολογικές αξιολογήσεις σε πειραματόζωα, η ελμυελίνη εμφανίζει ιδιότητες θεραπευτικού εμβολίου, στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

«Η ιδέα μας είναι, με βιολογικό υλικό από τον συγκεκριμένο άρρωστο, να καταστέλλεται η παθολογική ανοσοαπόκριση, που αντιστοιχεί στην περίπτωσή του. Για να γίνει αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του αρρώστου, από το οποίο θα απομονώνονται κύτταρα, τα οποία, μετά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο, θα ξαναμπαίνουν στο αίμα του.
Με τη βοήθεια συνθετικών πεπτιδίων που φτιάχνουμε, θα δημιουργούμε και θα τροποποιούμε κατάλληλα μια ομάδα κυττάρων, τα δενδριτικά κύτταρα. Οταν βρεθούν στον οργανισμό, τα δενδριτικά κύτταρα θα “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε πια να μην επιτίθεται στη μυελίνη” εξήγησαν οι Έλληνες ερευνητές.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr