Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders, δείχνει πως οι μητέρες που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, έχουν υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.066 μητέρες, που δεν είχαν ιστορικό ψυχικών διαταραχών. Συνολικά, η συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης βρέθηκε να είναι υψηλότερη στις γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, μετά από διόρθωση για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα, το 16% των γυναικών που είχαν διαβήτη κύησης εμφάνισε συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη κύησης ήταν 9%. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρατηρούμενη συσχέτιση θα μπορούσε να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς η διάγνωση μιας διαταραχής κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία πιθανόν να είναι επιβαρυντική για το έμβρυο, είναι μια στρεσογόνος εμπειρία, που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και άλλοι μηχανισμοί, όπως για παράδειγμα η διαταραγμένη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, που συμβάλλει στην ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία έχει επίσης συσχετισθεί με την κατάθλιψη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr