Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας – Μήπως ξυπνάτε το βράδυ για να φάτε;

Το 1955 πρωτοπεριγράφτηκε από τον Καθηγητή Al.Stunkard μια μορφή διαταραχής με βασικό τρίπτυχο αναγνώρισης, τη πρωινή ανορεξία, τη βραδινή κατανάλωση τροφής και την αϋπνία.
Από το 1955 μέχρι σήμερα, ο Καθηγητής Al.Stunkard επέκτεινε τις κλινικές έρευνες που αφορούσαν στο σύνδρομο νυχτερινής κατανάλωσης τροφής (night eating syndrome) και κατέληξε στο ότι η εν λόγω διαταραχή, εμφανίζεται δυσανάλογα ανάμεσα σε παχύσαρκα άτομα, κυρίως τις περιόδους έντονου στρες και αποτελεί οργανική προσπάθεια άμβλυνσης του στρεσογόνου φορτίου.
Σύγχρονες μελέτες που αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα πιο πάνω κριτήρια, καθορίζουν ότι η εξάπλωση του night eating syndrome στο γενικό πληθυσμό, αγγίζει ποσοστό 1,5%, ενώ ανάμεσα στα άτομα που προσφεύγουν για θεραπεία αϋπνίας, το ποσοστό φθάνει το 5%.
Το σύνδρομο είναι σημαντικό μονοπάτι για την εκδήλωση της παχυσαρκίας και αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό διαταραχής σε τρία επίπεδα, αυτό της πρόσληψης τροφής, του ύπνου και της διάθεσης. Τα τρία αυτά επίπεδα διαταραχής, συνδέονται σαφέστατα μέσω νευροενδοκρινολογικών μηχανισμών, που αφορούν στα επίπεδα κορτιζόλης, μελατονίνης αλλά και της λεπτίνης, που φαίνεται να παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην εκδήλωση του συνδρόμου.

Διατροφικά χαρακτηρίζει άτομα που έχουν μεγάλες αποστάσεις από τα γεύματά τους και τρώνε ένα ή δύο γεύματα μέσα στην ημέρα. Η υιοθέτηση κανόνων σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, φαίνεται να παίζει ουσιαστικό, προληπτικό αλλά και θεραπευτικό ρόλο και στο εν λόγω σύνδρομο. Δυστυχώς η σύγχρονη καθημερινότητα έχει τα τελευταία χρόνια επιβάλλει και διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και διατροφής, με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων και την κατανάλωση ενός μόνο γεύματος στο σπίτι τις απογευματινές ή και βραδινές ώρες.

Για το λόγο αυτό απαιτείται καλός προγραμματισμός κάθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό κάθε άτομο να προγραμματίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαγητό του τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά.
Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται να καταναλώνει αρκετά ενδιάμεσα μικρογεύματα στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στο σπίτι το απόγευμα για να έχετε το πρώτο σας γεύμα.

Ένα σημαντικό ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: « τι μπορώ να φάω στη δουλειά;»
Η απάντηση είναι απλή:
Προσπαθήστε να έχετε κατά το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές.
 Και τέτοιες θα μπορούσαν να είναι φρούτα (και αποξηραμένα), σαλάτες χωρίς σως και μαγιονέζα, γάλα και γιαούρτι ημιάπαχο, ανάλατοι ξηροί καρποί, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ελαφριά σάντουιτς (με τυρί με χαμηλά λιπαρά, γαλοπούλα ή σολομό ή κοτόπουλο).

 Είναι σημαντικό να κατανέμουμε τα μικρογεύματα αυτά μέσα στην ημέρα μας, ώστε ανά 3 – 4 ώρες να υπάρχει ένα από αυτά, μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι.
 Η άποψη δουλεύω πολλές ώρες και δεν μπορώ να φάω σωστά δεν είναι πειστική.
Αυτό που απαιτείται είναι η τήρηση ορισμένων βασικών αρχών σωστής διατροφής, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τίποτα δεν πρέπει να λείπει από ένα ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο, όταν αυτό διέπεται από μέτρο, ισορροπία και ποικιλία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr