Συμβουλές γυμναστικής για επανένταξη μετά από αποχή

Αν παλιά γυμναζόσασταν και τα είχατε λιγάκι παρατήσει, η επανένταξή σας θα πρέπει να είναι ομαλή, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές :
1. Αργά και σταθερά
Μην επενδύετε μονάχα στο χρόνο που έχετε το σαββατοκύριακο. Βρείτε τρόπο ώστε να καταφέρετε να γυμνάζεστε 3-4 φορές μέσα στην εβδομάδα ώστε να μη συσσωρεύετε την πίεση στο σώμα σας μόνο σε δύο μέρες.

2. Προσέχετε την ένταση της άσκησης
Φροντίστε να μην παρασύρεστε, προσπαθήστε να διατηρείτε την ένταση της άσκησης σε επίπεδα διαχειρίσιμα από τον οργανισμό σας και προχωρήστε σε αύξηση της έντασης σταδιακά και σε διάστημα αρκετών εβδομάδων. Ένα τρόπος για να αντιληφθείτε την ένταση της άσκησης είναι εάν, για παράδειγμα, μπορείτε ή όχι να διεξάγετε μια χαλαρή συζήτηση κατά τη διάρκεια. Όταν δηλαδή αρχίζετε να έχετε δυσκολία στην ομιλία, αυτό σημαίνει ότι έχετε αυξήσει, συνειδητά ή ασυνείδητα, και την ένταση της άσκησης.

3. Ανεβάστε το επίπεδο δυσκολίας σταδιακά
Αυξήστε την απόσταση που τρέχετε ή τα βάρη που σηκώνετε, σταδιακά και με μεθοδικότητα. Αύξηση της τάξης άνω του 10% ανά εβδομάδα, αυξάνει και την πιθανότητα να τραυματιστείτε. Για να αποφύγετε λοιπόν τα χειρότερα να θυμάστε να μην βιάζεστε!

4. Μην γυμνάζεστε αν πονάτε
Ήπιοι πόνοι και πιασίματα είναι φυσιολογικό να συμβούν, όταν ξεκινάτε τη γυμναστική μετά από μακρά περίοδο αδράνειας. Έντονους πόνους όμως, που δεν μοιάζουν να υποχωρούν, καλό θα ήταν να μην τους προσπεράσετε και να ακούσετε το σώμα σας και να δώσετε το χρόνο που αυτό χρειάζεται για να επανακτήσει τις δυνάμεις του.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr