Τελικά οι πολυβιταμίνες έχουν οφέλη για την υγεία μας;

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Harvard στο έγκριτο περιοδικό JAMA, η -υπό προϋποθέσεις- λήψη πολυβιταμινών φαίνεται να βοηθά την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι σύνδρομα ανεπάρκειας βιταμινών όπως το σκορβούτο και η νόσος Beri-Beri είναι πλέον ιδιαίτερα σπάνια στο δυτικό κόσμο. Ωστόσο τα υποκλινικά χαμηλά επίπεδα βιταμινών -δηλαδή επίπεδα ανώτερα εκείνων που προκαλούν έλλειψη αλλά κατώτερα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης- αποτελούν παράγοντα κινδύνου για χρόνια νοσήματα.

Για παράδειγμα τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β6 και Β12 αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, και καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Επίσης χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπενία και κατάγματα, ενώ χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών (βιταμίνες Α, Ε και C) αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες νόσους.

Οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν καταφέρνει να επιτύχει τη βέλτιστη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω της διατροφής. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος (φύλο, ηλικία, σωματότυπος, κλινικά ευρήματα κλπ), οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να συστήνουν συμπληρώματα με κατάλληλη σύσταση ανάλογα με το άτομο που εξετάζουν. Για παράδειγμα θα πρέπει να συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, να αποφεύγουν τις υψηλές δόσεις βιταμίνης Α σε εγκύους και να μην συστήνουν μεγάλες δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή