Το όφελος του θηλασμού στην εμφάνισης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας(ΔΕΠΥ) είναι μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες νευροβιολογικές διαταραχές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, πλήττοντας το 3-9% του μαθητικού πληθυσμού.
Χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας.
Η αιτιολογία της δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη, ενώ παράλληλα ποικίλοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ως επιβαρυντικοί ή προστατευτικοί έναντι της εμφάνισής της.

Αξιοσημείωτα λοιπόν είναι τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης η οποία υποστηρίζει ότι ο μητρικός θηλασμός πιθανά να ασκεί προστατευτικές δράσεις έναντι της ανάπτυξης της παρούσας διαταραχής. Συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθησαν τρείς ομάδες παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών. Στην πρώτη ομάδα ανήκαν τα παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ.

Στη δεύτερη ομάδα συμπεριλήφθησαν υγιή παιδιά που ήταν αδέλφια των παιδιών της πρώτης ομάδας που είχαν διαγνωσθεί με τη διαταραχή, ενώ τα παιδιά της τρίτης ομάδας ήταν υγιή και δεν είχαν συγγένεια με τα παιδιά της πρώτης ομάδας.
Μετά από σύγκριση του εάν τα παιδιά είχαν θηλάσει κατά τη βρεφική ηλικία και για πόσο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με διαγνωσμένη ΔΕΠΥ είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να έχουν θηλάσει για διάστημα 3-6 μηνών σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.
Μάλιστα, μόλις το 43% των παιδιών με ΔΕΠΥ είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 3 μήνες και το 29% για έως και έξι μήνες, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες όπου τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 69% και 50% για τα παιδιά της δεύτερης ομάδας και σε 73% και 57% για τα παιδιά της τρίτης ομάδας, αντίστοιχα.

Όπως, όλοι γνωρίζουμε ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ανάπτυξη του βρέφους, ενώ παράλληλα προστατεύει από την εμφάνιση απειλητικών λοιμώξεων.

Πέραν αυτών πολλά πρόσθετα οφέλη έχουν αποδοθεί στο μητρικό θηλασμό όπως η προστασία έναντι της εμφάνισης παχυσαρκίας, φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, αλλεργιών και άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Σε αυτές έρχεται τώρα να προστεθεί και η ΔΕΠΥ. Αναμφισβήτητα, ο μητρικός θηλασμός έχει ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις και κάθε υποψήφια μητέρα θα πρέπει τις αξιολογήσει επαρκώς πριν χρησιμοποιήσει το κλασσικό μπιμπερό…

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr