Τρέξιμο στο διάδρομο. Τί μας προσφέρει;

Υπάρχουν οι «φανατικοί» του κυλιόμενου διαδρόμου, που δεν τον αλλάζουν με τίποτα.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά του αναφέρουν τη δυνατότητα του αθλούμενου να ρυθμίσει την ταχύτητα ανάλογα με τις ανάγκες και την φυσική του κατάσταση, κάτι που δεν γίνεται στο τρέξιμο στο δρόμο, καθώς ο αθλούμενος όταν κουραστεί, σταματά εντελώς την άσκηση και δεν επιβραδύνει απλά το ρυθμό του.

 Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως ένα ακόμη πλεονέκτημα του τρεξίματος στον κυλιόμενο διάδρομο είναι πως μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες τραυματισμού, καθώς η λεία επιφάνεια του διαδρόμου δύσκολα θα προκαλέσει κάποιον αναπάντεχο τραυματισμό στα πόδια. Στα θετικά του τρεξίματος στο διάδρομο συγκαταλέγεται και η δυνατότητα της άθλησης ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του καιρού. Ακόμη και όταν έξω βρέχει, κάνει κρύο ή… χιονίζει, ο αθλητής, θα συνεχίσει ανενόχλητος την προπόνησή του, πράγμα που σίγουρα δεν θα έκανε αν έτρεχε στο δρόμο. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα. Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να βγουν για τρέξιμο μετά τη δουλειά καθώς έχει ήδη αρχίσει να νυχτώνει.

Το τρέξιμο σε διάδρομο ωστόσο, συνδυάζει τα οφέλη της άθλησης μέσα στο καλά προστατευμένο περιβάλλον του γυμναστηρίου, όπου καμία απειλή δεν ελλοχεύει στο επόμενο, σκοτεινό στενό. Τέλος, ένα ακόμη πλεονέκτημα, που ανέφεραν οι οπαδοί του διαδρόμου σε έρευνα που δημοσιεύθηκε, είναι πως η αντανάκλασή τους στον καθρέφτη του γυμναστηρίου, τους βοήθησε να βελτιώσουν την τεχνική, το ρυθμό και το στυλ τους σε αντίθεση με το τρέξιμο στο δρόμο, όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα της αντανάκλασης και επομένως της διόρθωσης της τεχνικής.

Όσο για τα αρνητικά του διαδρόμου; Φυσικά και υπάρχουν, με πρώτο, την λανθασμένη τεχνική, στην οποία μπορεί να συνηθίσει ο αθλούμενος από την αρχή και να την συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησής του. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως οι αθλητές συνήθως τρέχουν στο διάδρομο με ένα συγκεκριμένο τρόπο, που αν είναι λανθασμένος από την αρχή, σταδιακά θα συνηθίσουν σε αυτόν και δύσκολα θα αλλάξουν τακτική.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr