Ξεκολλήστε τη ζυγαριά με μια κίνηση!

Έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μένετε
απόλυτα ικανοποιημένοι, βλέποντας το δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει σταδιακά. Κι ενώ όλα πηγαίνουν καλά, και τηρείτε τη δίαιτά σας όπως κάνατε και στην αρχή του προγράμματος, η ζυγαριά «κολλάει»…

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά και συνήθως προκαλεί απογοήτευση και μείωση της κινητοποίησης του ατόμου, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή του προγράμματος, εάν το άτομο θεωρήσει πως «ως εδώ ήταν» ή πως η επίτευξη περαιτέρω απώλειας είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Στην πραγματικότητα, το «κόλλημα» της ζυγαριάς δε θα πρέπει να σας αποθαρρύνει, καθώς είναι κάτι αναμενόμενο που μπορεί να ξεπεραστεί με διάφορους τρόπους.

Πώς εξηγείται όμως το λεγόμενο «πλατό» στο σωματικό βάρος; Αρχικά, η απώλεια κιλών, που παρατηρείται κατά το πρώτο διάστημα της δίαιτας, έχει ως αποτέλεσμα και τη σταδιακή μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων του οργανισμού. Παράλληλα, η μείωση του βάρους συνοδεύεται και από απώλεια μυϊκής μάζας, που με τη σειρά της οδηγεί σε ελάττωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και συνεπώς περαιτέρω μείωση της ενεργειακής δαπάνης. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδηγεί σταδιακά στον περιορισμό ή και την εξάλειψη του ενεργειακού ελλείματος που είχε αρχικά δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται επιπλέον απώλεια βάρους.

Σε αυτό το σημείο όμως, η άσκηση μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα σας «λύσει τα χέρια». Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, οδηγώντας στην «επαναφορά» του αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, χωρίς να απαιτείται σημαντικός περαιτέρω περιορισμός της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας ή ακόμη και να οδηγήσει σε αύξησή της, ενισχύοντας έτσι το βασικό μεταβολικό ρυθμό και βοηθώντας στην «επανεκκίνηση» της απώλειας βάρους.

Συνεπώς, «ξεκολλήστε» τη ζυγαριά εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας ή αυξάνοντάς τη συχνότητα ή την ένταση, σε περίπτωση που ήδη κάνετε κάποιο είδος άσκησης.

Ακόμη, μη σκέφτεστε μόνο την οργανωμένη φυσική δραστηριότητα αλλά και το σύνολο της καθημερινών σας δραστηριοτήτων, καθώς μπορείτε να ενισχύσετε την ενεργειακή σας δαπάνη επιλέγοντας δραστήριο τρόπο για τις μετακινήσεις σας, όπως για παράδειγμα το περπάτημα ή το ποδήλατο για κοντινές αποστάσεις και η χρήση της σκάλας έναντι του ασανσέρ και περιορίζοντας το χρόνο που αφιερώνετε σε καθιστικές δραστηριότητες.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως, πέρα από τη βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού σας βάρους, η άσκηση σχετίζεται και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου και η οστεοπόρωση, καθώς και βελτίωση της πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr