Διατροφή και υψηλή χοληστερόλη: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει

Η υπερχοληστερολαιμία είναι μια πολύ συχνή μεταβολική διαταραχή, που συνδέεται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, η αθηροσκλήρωση και τα σχετιζόμενα με αυτές εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Παράλληλα, αποτελεί κι έναν από τους λεγόμενους «τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου», αφού η υιοθέτηση αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Ας δούμε, λοιπόν, ποια συστατικά βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και δε θα πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο ατόμων με υπερχοληστερολαιμία.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται αρχικά οι φυτικές ίνες, που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τα εν λόγω συστατικά, πέρα από την ευεργετική δράση που ασκούν στο γαστρεντερικό σύστημα, διαθέτουν και υπολιπιδαιμικές ιδιότητες. Ειδικότερα, οι διαλυτές φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση χολικών οξέων από το έντερο, μια διαδικασία που αναγκάζει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τη χοληστερόλη του αίματος για να συνθέσει νέα χολικά οξέα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις β-γλυκάνες, που περιέχονται κυρίως στη βρώμη και το κριθάρι, κι έχουν συσχετισθεί με σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Από την άλλη, τα «καλά» λιπαρά, δηλαδή τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια και οι ξηροί καρποί μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων. Τέλος, υπολιπιδαιμική δράση ασκούν και οι φυτοστερόλες και φυτοστανόλες, που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και εμπλουτισμένα προϊόντα, καθώς διαθέτουν παρόμοια χημική δομή με τη χοληστερόλη και εμποδίζουν την απορρόφησή της από το έντερο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr