Η μπίρα βελτιώνει τη λειτουργία των αγγειών

Η μπίρα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, ασκεί μια σημαντικότατη προστατευτική δράση έναντι καταστάσεων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρτηριοσκλήρυνση και γενικότερα η στεφανιαία νόσος.
Το σύνολο μάλιστα των επιδημιολογικών μελετών αποδεικνύουν ότι άτομα που καταναλώνουν ήπια ποσότητα μπύρας διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου από εκείνα που δεν καταναλώνουν καθόλου ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπίρας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται κυρίως σε επιδημιολογικές μελέτες, που αφορούν επιμέρους συστατικά και όχι τον ακριβή μηχανισμό που μπορεί η μπίρα να βοηθάει την καλή υγεία των αγγείων μας. Γενικότερα, τα δεδομένα που υπάρχουν παγκοσμίως από έρευνες για την επίδραση της κατανάλωσης της μπίρας, στην λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων συγκριτικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά είναι ελάχιστα και στην αντίστοιχη βιβλιογραφία υπάρχει ένα μεγάλο κενό.
Για τον λόγο αυτό το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με την Πρώτη Προπαιδευτική Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο και το τμήμα Επιστήμης – Διαιτολογίας – Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δημιούργησαν ένα ερευνητικό πρωτόκολλο και πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη για την επίδραση της μπίρας και των επιμέρους συστατικών της, αλκοόλ και αντιοξειδωτικές ουσίες, στην ενδοθηλιακή λειτουργία και την αρτηριακή σκληρία.

Η έρευνα έγινε σε νέους υγιείς, άνδρες, μη καπνιστές, ηλικίας 28.5±2.5 kg/m2. Οι εθελοντές κατάφεραν με κατανάλωση 400ml μπίρας να μειώσουν μεταγευματικά τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια και να βελτιώσουν την αγγειακή τους λειτουργία.

Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μπίρας από τους υγιείς άνδρες οδήγησε σε μια σαφή βελτίωση της ενδοθηλιακής τους λειτουργίας η οποία ήταν εμφανής σε όλο το μεταγευματικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν οι μετρήσεις της μελέτης (2 ώρες) καθώς επίσης βελτίωσε σημαντικά την αρτηριακή σκληρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Τέλος, οριακά έδρασε ευεργετικά στη μείωση του φορτίου της καρδιάς γεγονός, που διήρκησε 2 ώρες μεταγευματικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr