Μάθετε τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά η παθολογική υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας(ΔΕΠΥ) χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας.
Διακρίνεται σε τρείς τύπους ανάλογα με το πιο από τα συμπτώματα επικρατεί: (Ι) τύπος απροσεξίας, (ΙΙ) τύπος παρορμητικότητας/ υπερκινητικότητας και (ΙΙΙ) μεικτός τύπος.

Το 20-30% των πασχόντων δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή και λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες αυτής αλλά και τα θέματα ασφάλειας που θέτει η μακροχρόνια χρήση της, πολλοί γονείς αναζητούν εναλλακτικές ή/και συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι διατροφικοί χειρισμοί έχουν συχνά αποτελέσει μέρος της εναλλακτικής θεραπευτικής προσέγγισης της ΔΕΠΥ, καθώς η διατροφή αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αλληλεπιδρούν με το γενετικό υπόβαθρο και επηρεάσουν την εμφάνιση της διαταραχής και την ένταση των συμπτωμάτων.

Έτσι, προτείνεται η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν φανεί να επιδρούν ευεργετικά στη συμπτωματολογία της διαταραχής και μείωση εκείνων που έχουν φανεί να έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα προτείνεται:


1. Η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα και χρωστικές, τα οποία συχνά είναι πλούσια και σε ζάχαρη και φτωχά σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνες.

2. Η κατανάλωση 2 μερίδων ψαριού (180 g/μερίδα) την εβδομάδα.

3. Η διόρθωση τυχόν ελλείψεων μετάλλων και βιταμινών.

4. Η αποφυγή πρόσληψης συμπληρωμάτων με μέγα-δόσεις βιταμινών και μετάλλων.

5. Η αποφυγή κατανάλωσης “junk food”.

6. Η γενικότερη προσκόλληση σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.

7. Η εξατομικευμένη παρέμβαση από διαιτολόγο ο οποίος μέσω παρατήρησης θα μπορούσε να διερευνήσει πιθανά οφέλη από διαιτητικούς χειρισμούς (π.χ. συμπλήρωμα ω-3, χρήση βοτάνων κ.α.), στηριζόμενος στη συνεχώς εξελισσόμενη βιβλιογραφία αλλά και στη συνεργασία και κινητοποίηση των γονέων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr