Το απαιτητικό ωράριο εργασίας, που αποτελεί πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην υιοθέτηση και διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και να οδηγήσει είτε σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους είτε σε αποτυχία της προσπάθεια απώλειας.
Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που εργάζονται για περισσότερες ώρες τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος ή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος.

Η απουσία του ατόμου από το σπίτι για πολλές ώρες, καθιστά δύσκολη την οργάνωση των γευμάτων, ενώ ο αυξημένος όγκος εργασίας αφήνει συχνά περιθώρια για ένα μόνο γεύμα, το οποίο μάλιστα καταναλώνεται μπροστά στον υπολογιστή… Τις περισσότερες φορές δε, το γεύμα στο γραφείο απέχει αρκετά από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως ισορροπημένο, καθώς αποτελεί συνήθως επιλογή από ταχυφαγείο, εστιατόριο ή φούρνο, ενώ η κατανάλωσή του στο γραφείο, καθώς το άτομο συνεχίζει να εργάζεται, συχνά οδηγεί ασυναίσθητα σε υπερκατανάλωση τροφής.

Από την άλλη, το αυξημένο στρες στο χώρο εργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε αναζήτηση «συναισθηματικού φαγητού», με αποτέλεσμα το άτομο να οδηγείται σε διατροφικές «ατασθαλίες», καταναλώνοντας τρόφιμα με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο ως απόκριση στη συναισθηματική πίεση της δουλειάς. Τέλος, η καθιστική εργασία για 10 και πλέον ώρες, δε αφήνει πολλά περιθώρια για φυσική δραστηριότητα, ενώ συχνά η σωματική εξάντληση είναι τέτοια που το άτομο επιστρέφοντας στο σπίτι, αναζητά τη λύση του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού, προκειμένου να μην κουραστεί περαιτέρω μαγειρεύοντας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που πιθανότατα δυσκολεύουν την τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, ωστόσο παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα το καθημερινό σας πρόγραμμα, προκειμένου να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να ελέγξετε καλύτερα το βάρος σας:

Η καλή μέρα …από το πρωί φαίνεται: Καταναλώστε καθημερινά ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, το οποίο όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα το αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επιπλέον θα αυξήσει τη συγκέντρωση και θα βελτιώσει την απόδοσή σας στη δουλειά.

Υγιεινά ενδιάμεσα σνακ: Φροντίστε να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ, για το δεκατιανό και απογευματινό σας, ώστε να αποφύγετε τις «ανθυγιεινές» επιλογές. Τα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, λίγοι ξηροί καρποί, λίγα κριτσίνια ή κράκερ ολικής άλεσης ή ένα γιαούρτι αποτελούν επιλογές που δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορούν να σας εφοδιάσουν με την ενέργεια που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς παράλληλα να σας «φορτώσουν» με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Γεύμα δικής σας …παραγωγής: Προτιμήστε να ετοιμάσετε το μεσημεριανό σας γεύμα από το σπίτι. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα σάντουιτς ή μια αραβική πίτα με τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα και λαχανικά ή τονοσαλάτα, μια σαλάτα εποχής ή ακόμη και μια μερίδα φαγητού που έχει περισσέψει από το προηγούμενο βράδυ. Εάν δε βρείτε το χρόνο για κάτι τέτοιο, επιλέξτε κάτι αντίστοιχο «απ’ έξω» και αποφύγετε πίτσες, σφολιάτες και λιπαρά φαγητά που όχι μόνο θα σας προμηθεύσουν με πολλές θερμίδες, αλλά ενδεχομένως και να σας «βαρύνουν» επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή σας.

Διάλλειμα για φαγητό: Εξασφαλίστε έστω και λίγο χρόνο προκειμένου να καταναλώσετε το γεύμα σας σε διαφορετικό χώρο από το γραφείο σας. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επικεντρωθείτε στο φαγητό σας, να ανταποκριθείτε καλύτερα στο αίσθημα κορεσμού και να αισθανθείτε «χορτάτοι» με μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Περπατήστε μέχρι τη δουλειά: Εάν μένετε κοντά στη δουλειά σας επιλέξτε να περπατήσετε ως εκεί, ενώ αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ξεκινήστε 15 λεπτά νωρίτερα, σταματήστε 2-3 τετράγωνα πριν τον προορισμό σας και περπατήστε για το υπόλοιπο της απόστασης.

«Ο ανελκυστήρας δε λειτουργεί»: Χρησιμοποιήστε τις σκάλες στη δουλειά σας αντί για το ασανσέρ. Εάν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάντε το ίδιο κι εκεί, αποφεύγοντας και τις κυλιόμενες σκάλες!

Εκμεταλλευτείτε το σαββατοκύριακο για να είστε σωματικά δραστήριοι: Βγείτε μια βόλτα για γρήγορο περπάτημα στο πάρκο η επιλέξτε κάποιο άθλημα που σας αρέσει. Η φυσική δραστηριότητα, πέραν από τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία και τη ρύθμιση του βάρους σας, πιθανότατα θα σας αποφορτίσει και από το στρες της δουλειάς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr