Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλατιού

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, δείχνει ότι η κατανάλωση δίαιτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι,
μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της εφηβείας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κατανάλωση αλατιού στις δυτικού-τύπου δίαιτες, εξακολουθεί να αυξάνεται, τα εν λόγω ευρήματα ενδεχομένως να «προμηνύουν» σημαντικές συνέπειες για την αναπαραγωγική –και όχι μόνο- υγεία των μελλοντικών γενεών, καθώς η καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς, άγχους και υπογονιμότητας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, και έδειξε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (ποσότητα που αντιστοιχεί σε κατανάλωση 3 ή 4 φορές μεγαλύτερη από τη συστηνόμενη για τους ανθρώπους), παρουσίασαν σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της εφηβείας, συγκριτικά με όσα κατανάλωναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Επιπλέον, παρατηρήθηκε καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και σε ποντίκια που απείχαν πλήρως από την κατανάλωση αλατιού.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ενώ η κατανάλωση δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος θεωρείται ότι επιταχύνει την έναρξη της εφηβείας, η παρούσα μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που καταναλώνουν δίαιτα πλούσια σε λίπος αλλά ταυτόχρονα και σε αλάτι, εμφανίζουν καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η περιεκτικότητα της δίαιτας σε αλάτι έχει πιο σημαντική επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία, συγκριτικά με την περιεκτικότητα σε λίπος. Κλείνοντας, σχολιάζει πως η αυξημένη πρόσληψη αλατιού που παρατηρείται στο δυτικό κόσμο ενδεχομένως να επιδρά σημαντικά την αναπαραγωγική υγεία, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr