Νέα ευρήματα ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μεταδοτικό

Μετά τους Βρετανούς επιστήμονες, που πρώτοι έβαλαν τον σπόρο της αμφιβολίας για τη μετάδοση του Αλτσχάιμερ από άνθρωπο σε άνθρωπο τώρα κι άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται το ίδιο.
Αφού εξέτασαν δείγματα εγκεφάλου επτά ανθρώπων, οι οποίοι είχαν πεθάνει προ ετών από τη νόσο Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ (CJD), διαπίστωσαν ότι στους πέντε υπήρχαν παθολογικές πρωτεΐνες, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ είναι η ανθρώπινη μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων» και προκαλείται από μία παθολογική πρωτεΐνη που λέγεται prion. Οι επτά άνθρωποι είχαν υποβληθεί 11 έως 25 χρόνια πριν από τον θάνατό τους σε εγχείρηση τοποθέτησης μοσχευμάτων σκληράς μήνιγγας από πτωματικούς δότες. Η σκληρά μήνιγγα είναι η ανθεκτική μεμβράνη, που περιβάλλει προστατευτικά τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και μπορεί να μεταμοσχευθεί σε ανθρώπους με εγκεφαλικές βλάβες (π.χ. μετά από ατύχημα).

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στην επιθεώρηση «Swiss Medical Weekly», οι ερευνητές εντόπισαν στους εγκεφάλους αυτών των πέντε ανθρώπων τις χαρακτηριστικές βλάβες της νόσου Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ. Αυτό που δεν περίμεναν να δουν, όμως, ήταν οι συσσωρεύσεις β-αμυλοειδούς που βρήκαν και οι οποίες παραπέμπουν σε Αλτσχάιμερ.

«Το γεγονός ότι η νέα μελέτη αποκαλύπτει την ίδια παθολογία, αλλά μέσω μίας εντελώς διαφορετικής ιατρικής θεραπείας, επιβεβαιώνει τη θεωρία μας ότι η νόσος Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να μεταδίδεται μέσω μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων και ιατρικών πράξεων» δήλωσε ο επικεφαλής της Βρετανικής μελέτης Δρ Τζον Κόλλιντζ, καθηγητής νευρολογίας και επικεφαλής του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Νόσων στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτού του είδους οι μεταδόσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και ότι, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, περιορίζονται σε ιατρικές πράξεις του παρελθόντος, που έχουν, πλέον, εγκαταλειφθεί.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr