Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας

Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία συμβάλλει αποτελεσματικά στη συνολική φροντίδα της Υγείας, στην υποστήριξη βιώσιμων
συστημάτων Υγείας και στην εθνική οικονομία. Περισσότερες από 500.000 Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα συμβάλλουν στη διάγνωση και στη θεραπεία της δημόσιας υγείας. Κάθε 38 λεπτά κατατίθεται στην Ευρώπη ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και κάθε 3 μήνες ανακαλύπτεται ένα νέο διαγνωστικό μέσο για την ανάσχεση μιας πανδημίας. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ενημέρωσης για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα (15 – 21 Ιουνίου), που διοργάνωσε για πρώτη φορά η συμμαχία MedTechEurope και ο ΣΕΙΒ.

Η καινοτομία και η αποτελεσματικότητα της ιατρικής τεχνολογίας οφείλονται στη στενή συνεργασία κλάδων όπως η βιοχημεία, η μηχανική, η πληροφορική, που δημιουργούν και παράγουν έξυπνες και εξατομικευμένες λύσεις υγείας. Λύσεις, που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, να είναι πιο παραγωγικοί, κοινωνικά ενεργοί και μη εξαρτώμενοι. Όπως μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση, σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας ή μιας φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης.

Η διατήρηση της καλύτερης υγείας των ανθρώπων στην παραγωγική ηλικία, χάρη στη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς επισπεύδεται η επιστροφή του ασθενή στην εργασία του. Επιπλέον μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας ή των ιατρικών επισκέψεων αλλά και οι δαπάνες περίθαλψής του.

Τα προϊόντα της ιατρικής τεχνολογίας βρίσκονται παντού. Σ’ ένα νοσοκομείο, σ’ ένα ιατρείο ή στο σπίτι, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης, οι υπέρηχοι, οι σύριγγες, τα διαγνωστικά μηχανήματα, οι ακτινογραφίες, οι βηματοδότες, οι μετρητές σακχάρου, τα τεχνητά μέλη και πολλά άλλα.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr