Οι εξελίξεις στη μονοθεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματολογική νόσος και, μάλιστα, δεν εμφανίζεται μόνο σε εφηβικά δέρματα αλλά και σε ενήλικες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην όψιμη ακμή, κυρίως στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξη τύπου ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας καθηγητής δερματολογίας του Πανεπιστημίου Freie Universität του Βερολίνου Δρ. Χρήστος Ζουμπούλης, από τους πάσχοντες μόνο ένα ποσοστό 30% θα πάει στον δερματολόγο για θεραπεία, ενώ ένα ποσοστό 7% κάνει βαριά, κυστική ακμή.

Τα καλά νέα είναι, πάντως, ότι δεν υπάρχει μορφή της ακμής που να μην θεραπεύεται σήμερα. Η ακμή μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί σε ποσοστό 100%, υπογράμμισε ο διακεκριμένος καθηγητής, αρκεί να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση από τον δερματολόγο, ο οποίος διαθέτει, πλέον, σύγχρονα ισχυρά όπλα, που στοχεύουν με βιολογικό τρόπο στην αιτία της δημιουργίας της ακμής.

Ο Δρ Ζουμπούλης ήρθε στην Αθήνα αποδεχόμενος την πρόσκληση της Bioderma – εταιρεία που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τη Pharmathen – για να δώσει μια δορυφορική διάλεξη με θέμα: «Οι εξελίξεις στη μονοθεραπεία της ακμής», στο πλαίσιο της χειμερινής ημερίδας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες.

Ο ομότιμος καθηγητής δερματολογίας Ανδρέας Κατσάμπας από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σημασία της συντήρησης της θεραπείας: «Δεν υπάρχει μορφή της ακμής που να μην θεραπεύεται σήμερα – αλλά επειδή η ακμή παρουσιάζει υποτροπές, έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση της θεραπείας για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων», είπε με έμφαση ο κ. Κατσάμπας, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι «πολλοί από τους μύθους που συνοδεύουν την ακμή, όπως ο μύθος της σοκολάτας ή και των τηγανητών φαγητών, δεν ισχύουν».

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η ακμή δεν προκαλείται από βακτήρια, όπως πίστευαν οι δερματολόγοι στο παρελθόν. Είναι θέμα ποιότητας των λιπιδίων του δέρματος και γι’ αυτό τα προϊόντα αντιμετώπισης της ακμής στοχεύουν πια στη ρύθμιση των λιπιδίων του δέρματος με βιολογικό τρόπο, προκειμένου να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα το σμήγμα. Η ακμή μπορεί να προληφθεί, υποστηρίζουν οι καθηγητές δερματολογίας και οι εκδηλώσεις της να είναι πολύ πιο ήπιες, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των εφήβων.

Στη δορυφορική διάλεξη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη μονοθεραπεία της ακμής με ένα νέο προϊόν, το οποίο κάνει ακριβώς αυτό. Προσφέρει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ακμής, επαναφέροντας με βιολογικό τρόπο το σμήγμα και τα λιπίδια στο επίπεδο του υγιούς δέρματος. Τα συστατικά του καταπολεμούν τη φλεγμονή, μιμούμενα τις ιδιότητες της βιταμίνης Ε – πολύτιμη για κάθε δέρμα.
Η εφαρμογή της αλοιφής δύο φορές ημερησίως για 57 ημέρες, έχει δείξει σημαντική μείωση στις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής στο 78% των ασθενών.

Υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr