Τεράστια αποζημίωση για θάνατο από ταλκ

Δικαστήριο των ΗΠΑ επιδίκασε αποζημίωση ύψους 72 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ) στους συγγενείς γυναίκας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, έχασε τη ζωή της εξαιτίας της χρήσης βρεφικού ταλκ

Η Τζάκι Φοξ από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 62 ετών από καρκίνο των ωοθηκών, χρησιμοποιούσε επί δεκαετίες βρεφικό ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Στην μηνυτήρια αναφορά της η οικογένειά της υποστήριξε ότι η παρασκευάστρια εταιρεία του ταλκ, η Johnson & Johnson, γνώριζε τους κινδύνους που έκρυβε η χρήση του προϊόντος, αλλά απέφυγε να ενημερώσει τους καταναλωτές, σύμφωνα με το BBC.Η J&J από την πλευρά της αρνείται τον ισχυρισμό αυτό και δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει την απόφαση.

«Δεν έχουμε υψηλότερη προτεραιότητα από την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και είμαστε απογοητευμένοι από την έκβαση της δίκης» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην οικογένεια της εκλιπούσης, αλλά πιστεύουμε ότι η ασφάλεια του ταλκ υποστηρίζεται από δεκαετίες επιστημονικών δεδομένων».

Η απόφαση του δικαστηρίου του Μισούρι έπειτα από τρεις εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας είναι η πρώτη με την οποία επιδικάζεται αποζημίωση για βλάβη στην υγεία, εξαιτίας του ταλκ. Περισσότερες από 1.000 άλλες ανάλογες υποθέσεις εκκρεμούν στα Αμερικανικά δικαστήρια και οι νομικοί εκτιμούν ότι, έπειτα από τη συγκεκριμένη απόφαση, θα ακολουθήσουν πολλές άλλες.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, μερικά είδη ταλκ στην φυσική τους μορφή περιέχουν αμίαντο, ο οποίος, όντως, είναι καρκινογόνος, αλλά, ήδη, από τη δεκαετία του ’70 έχουν αντικατασταθεί στα προϊόντα περιποίησης από επεξεργασμένο ταλκ χωρίς αμίαντο. Ωστόσο οι μελέτες για την ασφάλεια του ταλκ χωρίς αμίαντο είχαν αντικρουόμενα ευρήματα και το 2010 η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου, που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έκανε την εξής ταξινόμηση στο ταλκ:

* Αν περιέχει αμίαντο, είναι «καρκινογόνο» για τον άνθρωπο.

* Το εισπνεόμενο ταλκ που δεν περιέχει αμίαντο «δεν δύναται να ταξινομηθεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο» δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων από μελέτες σε ανθρώπους (κλινικές μελέτες) και περιορισμένα στοιχεία από μελέτες σε ζώα.

* Η χρήση του ταλκ στα γεννητικά όργανα είναι «ενδεχομένως καρκινογόνος για τον άνθρωπο», βάσει των περιορισμένων στοιχείων από τις μελέτες σε ανθρώπους, για συσχέτιση με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Πώς θα μπορούσε, όμως, το ταλκ να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών; Το κλειδί είναι τα μόρια της πούδρας που, θεωρητικά, θα μπορούσαν, μέσω της απ’ ευθείας εφαρμογής τους στα γεννητικά όργανα ή στις σερβιέτες, στα διαφράγματα ή στα προφυλακτικά, να διέλθουν από τον κόλπο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες και να φθάσουν έως τις ωοθήκες. Ενδιαφέρουσα θεωρία που, όμως, κάποιες κλινικές μελέτες ανέφεραν μικρή αύξηση του κινδύνου και άλλες καμία αύξηση. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr