Ποιοι πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα

Η συχνή κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων είναι συνήθης πρακτική τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά και εφήβους. Στις ΗΠΑ περίπου 23 δις δολλάρια ετησίως χρησιμοποιούνται για την αγορά συμπληρωμάτων και 35% των ενηλίκων αναφέρουν
συστηματική λήψη συμπληρωμάτων.
Στην Ελλάδα, σε μελέτη που έγινε πρόσφατα, βρέθηκε ότι 1 στα 4 άτομα (25%) έχει δοκιμάσει και 1 στα 5 άτομα (20%) χρησιμοποιεί διατροφικά συμπληρώματα (κυρίως γυναίκες και ηλικίες 25-34 χρ.). Η γενικευμένη διαθεσιμότητα διατροφικών συμπληρωμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη ότι τα άτομα που τα λαμβάνουν αποκομίζουν ωφέλεια από τη χρήση τους. Στο θέμα όμως αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών.
Η πλειοψηφία των επιστημονικών μελετών αναφέρει με σαφήνεια ότι, για την πλειοψηφία των ανθρώπων, μια πλήρης, επαρκής και ισορροπημένη διατροφή είναι δυνατό να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για καλή υγεία. Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η έμφαση στην αξία της υγιεινής διατροφής.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα διαιτητικά συμπληρώματα είναι σχεδιασμένα για να συμπληρώσουν τη διατροφή και όχι για να υποκαταστήσουν τα θρεπτικά τρόφιμα. Είναι άγνωστες και επίφοβες οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αν μετατοπιστεί η έμφαση από τα τρόφιμα στα διατροφικά συμπληρώματα.
Άλλωστε ξεκάθαρα τα επιστημονικά δεδομένα δε δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, υπάρχουν σαφέστατα πληθυσμιακές ομάδες που οφείλουν να λαμβάνουν συμπληρώματα τα οποία φαίνεται ότι είναι ασφαλή καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για κρίσιμες ή απειλητικές παρενέργειες και στοιχεία για αυξημένη θνησιμότητα σε ομάδες με λελογισμένη χρόνια χρήση συμπληρωμάτων.

Η λήψη συμπληρωμάτων κρίνεται απαραίτητη ή σημαντική για άτομα: 

Των οποίων η διατροφή είναι φτωχή (υπόκεινται σε εξαντλητικές δίαιτες απώλειας βάρους, έχουν ανεπαρκή/μη ισορροπημένη διατροφή ή έχουν διαταραχές θρέψης όπως π.χ. νευρική ανορεξία).

Που έχουν αυξημένες οργανικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά (γυναίκες σε εγκυμοσύνη/θηλασμό, ηλικιωμένοι, παιδιά στην ανάπτυξη, άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης, καπνιστές, άτομα που κάνουν χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, άτομα με χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες π.χ. καρκίνος, AIDS κλπ)
Που κάνουν πολύ έντονη και συχνή άσκηση (π.χ. αθλητές)
Που έχουν έντονο συναισθηματικό/ψυχολογικό στρες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr