Πρωινό & κολατσιό: πολύτιμοι «σύμμαχοι» για μια αποδοτική μέρα στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία και τις δραστηριότητές τους, αφήνοντας πίσω την ανέμελη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι προσφέρουν στο παιδί τους όλα τα εφόδια για να λειτουργήσουν αποδοτικά και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Στην προσπάθεια αυτή μπορεί να συμβάλλει και η διατροφή, παρέχοντας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη σωματική και πνευματική απόδοση.

Εδώ, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν το πρωινό και το κολατσιό. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού και δεκατιανού, πέρα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη που έχει για την υγεία των παιδιών, εφοδιάζει το σώμα τους με ενέργεια και γλυκόζη, που αποτελεί το «καύσιμο» του εγκεφάλου. Έτσι, μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους στο σχολείο, αλλά και πιο δραστήρια, ώστε να κινούνται περισσότερο στα διαλείμματα ή στο μάθημα γυμναστικής.

Βέβαια, μην ξεχνάτε πως το πρωινό και το δεκατιανό των παιδιών θα πρέπει να περιλαμβάνουν υγιεινές επιλογές, όπως γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή συνδυασμό των παραπάνω, ώστε να έχουν υψηλή διατροφική αξία και να προσφέρουν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας το συνεχές «τσιμπολόγημα» ή την υπερκατανάλωση φαγητού στα κυρίως γεύματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr