Θηλασμός και δίαιτα απώλειας βάρους

Τα λεγόμενα «κιλά της εγκυμοσύνης» αποτελούν ένα άγχος για πολλές νέες μητέρες, που επιθυμούν να επανέλθει το σώμα τους στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση, το συντομότερο δυνατό.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι λίγες εκείνες που αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια δίαιτα αδυνατίσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, ενώ παράλληλα θηλάζουν. Κατά πόσο, όμως, μπορεί μια δίαιτα απώλειας βάρους να «συμβαδίσει» με το μητρικό θηλασμό;

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως ο αυστηρός θερμιδικός περιορισμός που συχνά προκύπτει από την εφαρμογή αυστηρών και περιοριστικών διαιτών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θηλασμό, μειώνοντας την παραγωγή γάλακτος ή ακόμη και οδηγώντας σε πρόωρη διακοπή του. Έτσι, η υπερβολική μείωση των θερμίδων με στόχο τη γρήγορη απώλεια βάρους θα πρέπει να αποφεύγεται. Από την άλλη, τα εν λόγω διατροφικά σχήματα είναι πιθανό να στερούνται και πλήθους θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της μητέρας, αλλά και του βρέφους.

Συνεπώς, θα λέγαμε πως στόχος μιας θηλάζουσας θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου, με επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο θηλασμός από μόνος του αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη της μητέρας κι επομένως, αν συνδυαστεί με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κι ένα ήπια υποθερμιδικό διαιτολόγιο, μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr