Τι κάνω όταν το παιδί μου έχει παραπάνω κιλά ;

Τη δεκαετία του ‘ 60 και του ‘ 70 τα υπέρβαρα παιδιά ήταν περιορισμένα και η παιδική παχυσαρκία δεν θεωρούνταν ως ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Σήμερα όμως αποτελεί ένα σημαντικότατο πρόβλημα, που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ και τα υπόλοιπα κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκία, ακόμα και αν κάποια στιγμή με κάποιο τρόπο χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους.
Αν λοιπόν βλέπετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κάποια κιλά παραπάνω, συζητήστε το πρόβλημα με τον παιδίατρό σας.
Αυτό που απαιτείται πρώτα από όλα είναι η συνεργασία παιδιάτρου και γονιού, ούτως ώστε να συνεκτιμηθεί κατά πόσο το παιδί είναι παχύσαρκο, με βάση ειδικές καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν.
Στη συνέχεια, εφόσον όντως διαπιστωθεί ότι το παιδί είναι παχύσαρκο, αυτό που χρειάζεται είναι μια τακτοποίηση του διατροφικού προγράμματος του παιδιού, βελτιώνοντας ποιοτικά το φαγητό του και τα σνακ που καταναλώνει στο σχολείο και το σπίτι.
Επίσης, συστήνεται αύξηση της φυσικής δραστηριότητας του παιδιού, παράλληλα με ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, ούτως ώστε όχι απαραίτητα να χάσει βάρος, αλλά πολλές φορές να διατηρούμε το βάρος του σταθερό, οπότε αυξάνοντας σε ύψος να αλλάζει το σώμα του και να μειώνεται όπως λέμε το ποσοστό του υπέρβαρου

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr