Βάλτε τα καλά λιπαρά έξυπνα στη διατροφή σας

Η λέξη λιπαρά μπορεί να είναι συνδεδεμένη κυρίως με κάτι ανθυγιεινό αλλά υπάρχουν και τα καλά λιπαρά που παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μιλώντας για καλά λιπαρά αναφερόμαστε στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το μονοακόρεστο λίπος αποτελεί πολύ καλής ποιότητας λίπος καθώς όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα όπως το κορεσμένο, αλλά προστατεύει από την εμφάνιση προβλημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συστάσεις τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή μας σε σχέση με άλλα είδη. Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικά προέλευσης, με κυριότερη πηγή μονοακόρεστων το ελαιόλαδο αλλά και τους ξηρούς καρπούς.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά αποτελούν επίσης καλής ποιότητας λιπαρά. Από αυτά τα πιο σημαντικά είναι τα ω3 λιπαρά, που παρά την χρησιμότητά τους ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και για το λόγο αυτό λέγονται απαραίτητα λιπαρά και πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρουμε μέσω της τροφής μας. Με δεδομένο επίσης το ότι τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, το σχηματισμό ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία και όχι μόνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή μικρών και μεγάλων. Καλές πηγές τους αποτελούν κυρίως τα ψάρια και τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, το σουσάμι, ο λιναρόσπορος κ.α.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι είναι απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή μας τα καλά λιπαρά χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο ως βασική λιπαρή ύλη για το φαγητό αλλά και το μαγείρεμα, τρώγοντας ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και έχοντας τους ξηρούς καρπούς μέσα στην καθημερινή μας διατροφή. Έχετε λοιπόν μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς στο σπίτι, στη δουλειά, στο γυμναστήριο ή στο σχολείο για τα παιδιά. Αν αυτό δεν είναι εύκολο επιλέξτε έξυπνα σνακς πλούσια σε καλά λιπαρά με ξηρούς καρπούς, όπως ο ηλιόσπορος και το σουσάμι και έχετε τα ως μικρά ενδιάμεσα γευματάκια. Θα τα βρείτε στο ράφι με τους ξηρούς καρπούς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr