5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε με αλουμινόχαρτο!

Το αλουμινόχαρτο έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα, αλλά κάποιες από αυτές δεν είναι και οι καλύτερες!

Υπάρχουν ορισμένες χρήσεις αλουμινόχαρτου που δεν συνιστούμε, είτε επειδή δεν είναι αποτελεσματικές είτε επειδή είναι επικίνδυνες.

1. Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο για να ψήσετε μπισκότα.
Όσον αφορά το ψήσιμο των μπισκότων, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα πάνω από το αλουμινόχαρτο.Και αυτό γιατί το αλουμίνιο είναι εξαιρετικά αγώγιμο, που σημαίνει ότι οποιοδήποτε μέρος της ζύμης που έρχεται σε άμεση επαφή με το φύλλο θα εκτεθεί σε πολύ πιο συγκεντρωμένη θερμότητα από την υπόλοιπη ζύμη.

Αυτό με το οποίο καταλήγετε είναι ένα μπισκότο που είναι πολύ ροδισμένο ή ακόμα και καμένο στο κάτω μέρος και λίγο ψημένο από πάνω.

2. Μην βάζετε αλουμινόχαρτο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά μια μικρή υπενθύμιση δεν βλάπτει ποτέ: Σύμφωνα με τον FDA , δεν πρέπει ποτέ να βάζετε αλουμινόχαρτο στο φούρνο μικροκυμάτων, επειδή τα μικροκύματα αντανακλώνται από το αλουμίνιο, προκαλώντας το ανομοιόμορφο ψήσιμο του φαγητού και πιθανώς ζημιά στον φούρνο (συμπεριλαμβανομένων σπινθήρων, φλόγας , ή και πυρκαγιά).

3. Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο για να καλύψετε το κάτω μέρος του φούρνου σας.
Μπορεί να ακούγεται σαν ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε διαρροές και λεκέδες. Αντίθετα, τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου στη σχάρα που ψήνετε για να γλυτώσετε τα λάδια που κυλάνε (βεβαιωθείτε ότι το φύλλο είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί σας για να επιτρέψετε τη σωστή κυκλοφορία της θερμότητας).

4. Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο για να αποθηκεύσετε τα περισσεύματα φαγητού
Τα περισσεύματα θα διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες , αλλά το αλουμινόχαρτο δεν είναι ιδανικό για να τα αποθηκεύσετε. Το αλουμινόχαρτο δεν είναι αεροστεγές, που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο σφιχτά το τυλίξετε, θα μπει λίγος αέρας. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Αντίθετα, αποθηκεύστε σε αεροστεγή δοχεία αποθήκευσης ή σακούλες αποθήκευσης τροφίμων.

5. Μην ψήνετε πατάτες σε αλουμινόχαρτο
Το αλουμινόχαρτο παγιδεύει τη θερμότητα, αλλά παγιδεύει και την υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι η πατάτα σας θα καταλήξει πιο υγρή και βρασμένη και όχι ψητή και τραγανή.


Υ.Γ.:
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Electrochemical Science η χρήση του αλουμινόχαρτου στο ψήσιμο έχει ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνει ο οργανισμός σημαντική ποσότητα αλουμινίου μέσω του μαγειρεμένου φαγητού.

Το αλουμινόχαρτο είναι επικίνδυνο λόγω του αλουμινίου, που είναι τοξικό. Κατά το ψήσιμο, το αλουμίνιο απελευθερώνεται εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, εισχωρεί στο φαγητό και, κατά συνέπεια, στον οργανισμό.

Οι ίδιοι κίνδυνοι ισχύουν και για τα μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο & ταψάκια μιας χρήσης