Αυτά είναι τα σκεύη που δεν πρέπει να βάλεις στο πλυντήριο πιάτων

Το αυτόματο πλύσιμο είναι μια από τις πιο πρακτικές και λειτουργικές συσκευές της κουζίνας. Τα πιάτα, τα ποτήρια και τα πιατάκια βγαίνουν από αυτό πεντακάθαρα και λαμπερά, χωρίς κόπο και κούραση, ωστόσο υπάρχουν οκτώ σκεύη τα οποία δεν πρέπει να μπουν ποτέ σε αυτό, γιατί μπορεί να χαλάσουν τη λειτουργία του.

1. Ξύλινα αντικείμενα
Τα ξύλινα αντικείμενα όπως: οι κουτάλες, οι επιφάνειες κοπής και κάθε άλλο ξύλινο σκεύος μπορεί να καταστραφούν τόσο από την υψηλή θερμοκρασία όσο και από το ισχυρό απορρυπαντικό πιάτων. Καλύτερα να πλένονται στο χέρι με νερό και απορρυπαντικό, ενώ η μαγειρική σόδα θα απομακρύνει κάθε λεκέ από πάνω τους.

2. Μαντεμένια σκεύη
Το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων,θα ξεθωριάσει τα μαντεμένια σκεύη σας. Εναλλακτικά μπορείτε να τα πλένετε στο χέρι, μουλιάζοντας τα στο νερό, χωρίς σαπούνι και στεγνώνοντας τα με μια καθαρή πετσέτα.

3. Αλουμινένια σκεύη
Τα αλουμινένια σκεύη σας καλύτερα να μην μπουν στο πλυντήριο πιάτων, γιατί σταδιακά θα αρχίσουν να χάνουν τη λάμψη τους ή θα σκουριάζουν, καθώς οξειδώνονται.

4. Χάλκινα σκεύη
Η πλύση στο πλυντήριο πιάτων τείνει να τα αποχρωματίζει και να τα θαμπώνει. Προτιμήστε την πλύση στο χέρι.

5. Αντικολλητικά σκεύη
Η μόνη εξαίρεση για να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων είναι η αναγραφή αυτής της επιλογής πλυσίματος στην ετικέτα του προϊόντος.

6. Πλαστικά σκεύη
Κάποια από τα πλαστικά πιάτα ή ποτήρια ή και τάπερ που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας δεν αντέχουν τη θερμότητα του πλυντηρίου πιάτων, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά καταστρέφονται και θαμπώνουν με τον καιρό. Ειδικά δε εκείνα που προορίζονται για μια χρήση, θα λιώσουν. Τοποθετήστε τα στο πρώτο ράφι του πλυντηρίου που είναι μακριά από τη θερμότητα.

7. Τα μαχαίρια της κουζίνας
Το απορρυπαντικό πλυντηρίου διαβρώνει και θαμπώνει τη λεπίδα τους, ενώ η θερμότητα και το ζεστό νερό χαλάνε τις λαβές. Προτιμήστε να τα πλένετε στο χέρι με νερό και απορρυπαντικό πιάτων.

8. Κρυστάλλινα σκεύη
Ιδιαίτερα ευαίσθητο υλικό, το κρύσταλλο πρέπει να πλένεται στο χέρι, διαφορετικά μπορεί να δείτε τα ποτήρια σας ραγισμένα ή και σπασμένα.

Ομάδα neadiatrofis.gr