Ανακάλυψη για τον καρκίνο του μαστού από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Άλλη μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες για τον καρκίνο του μαστού, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως.

Οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με ερευνητές από το Boston University School of Medicine εντόπισαν ένα νέο γονίδιο, το οποίο θα βοηθήσει στην παρασκευή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την πρόληψη και για τη θεραπεία των μεταστάσεεων του καρκίνου του μαστού. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ανέφερε πως η ανακάλυψη θα δώσει ελπίδες σε εκατομμύρια γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιθετική μορφή καρκίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η έρευνα έγινε στο Εργαστήριο Βιολογίας Καρκίνου και Χημειοπροφύλαξης (Cancer Biology and Chemoprevention Laboratory, CBC) του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Breast Cancer Research».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι οργανισμοί Susan G. Komen for the Cure Foundation και το National Institute of Health συμμετείχαν, επίσης, στη χρηματοδότηση.

Ο κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου τόνισε ότι: «Η εν λόγω ανακάλυψη ίσως στο μέλλον να μεταφραστεί σε στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, που θα δώσει ελπίδες επιβίωσης σε εκατομμύρια γυναίκες, που αντιμετωπίζουν αυτή την επιθετική μορφή καρκίνου».

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr