Ανακαλύψτε το κρασί που ταιριάζει καλύτερα με τη δίαιτα

Η κατανάλωση κρασιού είναι συνυφασμένη με τη μεσογειακή διατροφή και τις συνήθειες ενός λαού όπως είναι οι Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, λόγω του υψηλού ποσοστού φαινολικών ενώσεων που κυρίως το κόκκινο κρασί περιέχει.
Όσον αφορά το θέμα του σωματικού μας βάρους όμως, μπορεί το κρασί να είναι υγιεινό, δεν παύει όμως να έχει και τις θερμίδες του. Ένα γραμμάριο αλκοόλ έχει εφτά θερμίδες. Αυτές φυσικά δεν είναι ίδιες για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού. Όσο λοιπόν περισσότερο αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες.

Ένα ερώτημα που συχνά τίθεται είναι το αν το λευκό κρασί (όπως φημολογείται) έχει λιγότερες θερμίδες από το κόκκινο και άρα πρέπει να προτιμάται σε μία δίαιτα για απώλεια βάρους. Η απάντηση είναι όχι. Έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες (από 90 – 120 ανά ποτήρι κολονάτο), όταν βέβαια μιλάμε για την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς και την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών του κόκκινου σε σχέση με το λευκό κρασί, τότε ακόμη και για εκείνους που προσέχουν το βάρος τους, συστήνεται το κόκκινο κρασί, πάντα φυσικά με μέτρο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ, οδηγούν σε αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, σε αλκοολισμό και σε παθήσεις του ήπατος (κίρρωση και συχνά θάνατο), και κυρίως σε ατυχήματα τα οποία συχνά είναι θανατηφόρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr