Αντιγριπικός εμβολιασμός για την κολπική μαρμαρυγή

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εργασία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο καρδιολογικό περιοδικό «Heart Rhythm» («Καρδιακός Ρυθμός»).

Μεταξύ τριών ομάδων ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προσβληθεί από γρίπη και δεν είχαν εμβολιαστεί (1.369 άτομα) παρουσίασαν ποσοστό κολπικής μαρμαρυγής της τάξεως του 18%, αυξημένο σε σχέση με εκείνους που νόσησαν με γρίπη ενώ είχαν εμβολιαστεί (696 άτομα) και παρουσίασαν ποσοστό 12%, το οποίο ήταν περίπου όσο το ποσοστό της ομάδας ασθενών που δεν προσβλήθηκε από γρίπη και είχε εμβολιαστεί (16.452 άτομα).

Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είτε ο εμβολιασμός βοηθά στο να εκδηλωθεί ηπιότερη μορφή γρίπης είτε, ενδεχομένως, τα αντιιικά φάρμακα του τύπου Tamiflu να προστατεύουν από την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής.

Όμως, αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η προσβολή από τον ιό της γρίπης προκαλεί επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, δηλαδή των πνευμόνων και της καρδιάς, που μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες που προδιαθέτουν να αναπτυχθεί κολπική μαρμαρυγή.
Με βάση τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν συνιστάται μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού κάθε χρόνο κατά της γρίπης αλλά των ασθενών υψηλού κινδύνου και του υγειονομικού προσωπικού. Επομένως, πρέπει και όλοι οι πάσχοντες από νοσήματα που προδιαθέτουν στην εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής να θεωρηθούν ως άτομα υψηλού κινδύνου και να καταταγούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ειδικότερα, οι ασθενείς με υπέρταση, με σακχαρώδη διαβήτη, με βαλβιδοπάθειες, με ενεργό και συμπτωματική στεφανιαία νόσο θα πρέπει να καταταγούν στην κατηγορία του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκειμένου να ελαττώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού κατά την οποία η καρδιά λειτουργεί άρρυθμα γιατί ουσιαστικά καταργείται η λειτουργία του φλεβοκόμβου, δηλαδή του ηλεκτρικού κέντρου της καρδιάς που διασφαλίζει τον σταθερό ρυθμό της.

Με την εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων μέσα στους κόλπους της καρδιάς γιατί ουσιαστικά δεν συστέλλονται και δεν προωθούν το αίμα όπως γίνεται φυσιολογικά. Οι θρόμβοι αυτοί είναι δυνατόν να εκτοξευθούν από την καρδιά προς τις αρτηρίες όλου του οργανισμού με μεγαλύτερη συχνότητα στις αρτηρίες του εγκεφάλου.

Έτσι, μπορεί να σημειωθούν εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και εμβολές σε διάφορα όργανα του οργανισμού (π.χ. νεφροί, καρδιά) και στις αρτηρίες, ιδίως των κάτω άκρων.
Επομένως, η νέα μελέτη καταλήγει σε μια περαιτέρω ένδειξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

*Δημήτρης Κρεμαστινός καθηγητής καρδιολογίας
Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr