Το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, που υποστηρίζεται από την
Ευρωπαϊκή ΜΚΟ SolidarityNow, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Πρωταρχικός στόχος του SolidarityNow, μέσω της λειτουργίας των Κέντρων Αλληλεγγύης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι να υποστηρίξει όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη λόγω της κρίσης, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να έχουν ένα ευρύ και θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και την ελληνική κοινωνία.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας λειτουργεί με την οικονομική υποστήριξη που προέρχεται από τις χώρες της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Προσφέρει έναν ανοιχτό χώρο σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Εστιάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, μέσα στις οποίες δραστηριοποιείται, και υποστηρίζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εθνικής καταγωγής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με τέσσερις ΜΚΟ: PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Μαζί για το Παιδί & το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, παρέχοντας βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, που περιλαμβάνουν παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, αρρώστους, μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Οι χώροι του Κέντρου έχουν πλήρως ανακαινιστεί και στεγάζονται στο Παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. Λειτουργεί τις καθημερινές 9-5.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Solidarity Now κ. Στέλιος Ζαββός με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε: «Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, το Solidarity Now δημιούργησε Κέντρα Αλληλεγγύης με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων Ελλήνων και μεταναστών.

Έμπνευσή μας είναι η βασική αρχή της Αλληλεγγύης των Λαών. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Solidarity Now ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια από το δίκτυο Open Society Foundations με σκοπό να ενώσει τη φωνή αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη. Αλληλεγγύη από την Ευρώπη προς τη χώρα μας αλλά και από εμάς προς τους συνανθρώπους. Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από ανυπαρξία πόρων, από έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων και από κοινωνικούς, οικονομικούς, ιατρικούς, φυλετικούς και άλλους αποκλεισμούς».

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr