Δείτε τα τελευταία στοιχεία για τις καταγγελίες στην Ελλάδα

Δύο στις δέκα καταγγελίες που έγιναν στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine το 2014 αφορούσαν σε
παιδική πορνογραφία. Το ανησυχητικό, μάλιστα, είναι ότι, για πρώτη χρονιά φέτος, το ποσοστό αυτό έφτασε το 20%, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με τον περσινό χρόνο.
Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που έλαβε η SafeLine κατά τη διάρκεια του 2014 ήταν 3435. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών αυτών αφορούσε στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%). Το 18% των αναφορών που έλαβαν οι αρμόδιοι αφορούσε σε οικονομικές απάτες, το 7% σε απειλές που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο, ενώ εγκλήματα, όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.

Τα κοινωνικά δίκτυα με επικρατέστερο το Facebook έκαναν και για το 2014 ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους, καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα σε αυτούς τους ιστοτόπους. Δημοφιλή και διαδραστικά όπως είναι, ελκύουν τους χρήστες να δημιουργήσουν εύκολα ένα προφίλ και μέσα από εκεί να δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, αυτή η έντονη ενασχόληση και η διάχυση πληροφοριών εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφής εγκληματική δραστηριότητα κι ένας ελλιπώς ενημερωμένος χρήστης μπορεί να πέσει θύμα. Προς αποτροπή αυτού του φαινομένου και για την επαρκέστερη ενημέρωση των χρηστών, η SafeLine έχει εκδώσει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τις παράνομες δραστηριότητες, που ενδέχεται να συμβούν μέσω του Facebook.
Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει εικονογραφημένες οδηγίες, που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, προκειμένου να προστατέψει το δικό του προφίλ και των γύρω του, καθώς και τρόπους με τους οποίους θα είναι προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα ή τρόπους να αντιμετωπίσει την προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους λόγους (grooming). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν τον οδηγό από την ιστοσελίδα της SafeLine.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr