Δοκιμάστηκε εμβόλιο για τον Έμπολα με απόλυτη επιτυχία

«Ο κόσμος βρίσκεται για πρώτη φορά στα πρόθυρα της επιτυχίας στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον άνθρωπο από τον Έμπολα» ανακοίνωσε ο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή του εμβολίου VSV-ZEBOV σε περίπου 4.000 ανθρώπους, που ήρθαν σε στενή επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα, απέδειξαν ότι παρείχε 100% προστασία για δέκα ημέρες.
Τα εμβόλιο αναπτύχθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) και η άδεια κατατέθηκε από τα Αμερικανικά εργαστήρια Merck και NewLink Genetics. Η δοκιμή του εμβολίου τελειοποιήθηκε χάρη σε μία σημαντική διεθνή συνεργασία, στην οποία συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ειδικοί από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γουινέα.
Η ειδική για τα εμβόλια του ΠΟΥ Μαρί Πολ Κιένι μιλώντας στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, είπε: «Πιστεύουμε πως ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον Έμπολα».

Το εμβόλιο μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναχαιτισθεί η χειρότερη επιδημία του Έμπολα, που έχει καταγραφεί και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 11.200 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική, αφότου ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε πως τα αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο από τη Βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, είναι μία «εξαιρετικά υποσχόμενη εξελιξη». «Πρόκειται να αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Θα αλλάξει τη διαχείριση αυτής της επιδημίας του Έμπολα και μελλοντικών επιδημιών».

Η δοκιμή αυτή προχώρησε με ταχείες διαδικασίες, καθώς ερευνητές σε όλο τον κόσμο κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την ανακάλυψη θεραπειών και εμβολίων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά ενώ ο ιός βρισκόταν σε έξαρση. «Γνωρίζαμε πως ήταν μία κούρσα ενάντια στον χρόνο και πως η δοκιμή έπρεπε να γίνει κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες» δήλωσε ο Τζον-Άρνε Ρότινγκεν, επικεφαλής του ελέγχου μολυσματικών ασθενειών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής της διοικητικής ομάδας του εμβολίου.

Το εμβόλιο VSV-ZEBOV είναι ένα από τα δύο πιο προωθημένα εμβόλια εναντίον το ιού Έμπολα. Το άλλο, που έχει αναπτυχθεί από τη βρετανική GSK (GlaxoSmithKline) μαζί με το αμερικανικό ινστιτούτο αλλεργιών και μολυσματικών ασθενειών (NIAID), δοκιμάζεται τώρα στη Λιβερία.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr