Τα αθόρυβα συμπτώματα της ηπατίτιδας C αφήνουν στην άγνοια πολλούς ασθενείς, που αντιλαμβάνονται ότι νοσούν όταν είναι αργά και οι σοβαρές επιπλοκές της ηπατίτιδας έχουν
, ήδη, κάνει την εμφάνισή τους (κίρρωση ήπατος, ηπατοκυτταρικός καρκίνος). Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C. Όμως έχουν διαγνωσθεί μόλις οι 32.000.

O Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους πολίτες ώστε να εξεταστούν, ξεκίνησε μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης. Με τη βοήθεια κινητής μονάδας, μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα μέλη του συλλόγου θα έχουν επισκεφθεί 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά) παρέχοντας δωρεάν περίπου 5000 εξετάσεις (rapid test) και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων, της ηπατίτιδας C συγκεκριμένα. Επιπλέον θα προσφερθειί ψυχολογική υποστήριξή και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Παράλληλα θα συλλεγούν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τα εμπόδια που συναντούν οι ασθενείς στην επαφή τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και δημοσίευση σχετικής μελέτης.

Ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, υπολογίζεται σε ποσοστό 1.9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Οκτώ στους δέκα από τους μολυνθέντες φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξει κίρρωση του ήπατος σε 20-30 χρόνια και 1%-5% θα παρουσιάσει ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συλλόγου ασθενών ήπατος Προμηθέας, «με περίπου 4.000 καινούριες διαγνώσεις το χρόνο και μόλις 2.000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής». Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και οι θάνατοι που σχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr